Talibani odbacuju plan Kabula za uvjetno puštanje zatvorenika

Sporazumom iz Dohe je predviđeno da 5000 talibanskih zatvorenika bude pušteno na slobodu (EPA)

Talibani smatraju da plan afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija za uvjetno puštanje zatvorenih pripadnika tog pokreta krši mirovni sporazum postignut između talibana i Sjedinjenih Američkih Država krajem prošlog mjeseca, nakon zahtjeva Kabula da oslobođeni talibani potpišu pismenu izjavu da se neće vraćati u borbu u zamjenu za oslobađanje.

Talibani su naglasili da neće voditi nikakve pregovore s afganistanskom vladom sve dok ne bude oslobođeno svih 5.000 zatvorenika.

Sporazum potpisan u katarskoj prijestonici 29. februara između talibana i Washingtona otvorio je put za povlačenje međunarodnih snaga predvođenih SAD-om nakon više od 18 godina rata. Međutim, da bi rat bio okončan, potrebno je obaviti pregovore između talibana, afganistanske vlade i ostalih snaga u zemlji kako bi bio postignut sporazum koji će okončati rat i odrediti budućnost zemlje.

Talibani su pristali početi pregovore s Vladom u okviru sporazuma iz Dohe, međutim, kažu da Vlada treba osloboditi zatvorenike, jer je i to dio sporazuma.

“Nikad nismo pristali na bilo kakvo uvjetno puštanje zatvorenika”, izjavio je za Reuters glasnogovornik pokreta Suhail Shaheen.

“Ako neko tako i tvrdi, onda je to protivno mirovnom sporazumu koji smo potpisali 29. februara”, dodao je.

Sporazumom iz Dohe predviđeno je da 5.000 talibanskih zatvorenika bude pušteno na slobodu u zamjenu za oslobađanje približno 1.000 zatvorenika lojalnih afganistanskoj vladi u srijedu.

Razmjena zatvorenika između afganistanske vlade i talibana ima za cilj izgraditi povjerenje kako bi bio otvoren put za početak direktnih unutarafganistanskih pregovora.

Predsjednički dekret

Afganistanski predsjednik potpisao je dekret o pomilovanju zarobljenih talibana i njihovom postepenom puštanju na slobodu. Dekretom je odlučeno da bude oslobođeno 1.500 zatvorenika, počevši od subote, a prosječno će biti oslobađano 100 zatvorenika dnevno.

U dekretu se navodi i da svi talibanski zatvorenici moraju potpisati pismenu izjavu da se “neće vratiti na bojište”.

Visoki zvaničnik afganistanske vlade izjavio je za Reuters da se stav Vlade koji je precizirao Ghani kad je riječ o oslobađanju talibanskih zarobljenika neće promijeniti.

“Smatramo da nema efekta da oslobodimo svih 5.000 zatvorenika odjednom ako se talibani ne obavežu na direktne pregovore i znatno smanjivanje nasilja”, rekao je zvaničnik, koji je zatražio da ostane anoniman.

Kazao je da je odluka Vlade da oslobodi 1.500 zarobljenika znak dobre volje i da bi talibani na to trebali jednako uzvratiti.

Važno je napomenuti da se mirovnim sporazumom između talibana i Washingtona nastoji zaustaviti sukob između dvije strane kako bi bio okončan najduži rat koji su vodile Sjedinjene Američke Države, nakon što je 2001. ta država izvela invaziju na Afganistan s namjerom da sruši talibanski režim poslije napada 11. septembra.

Izvor: Agencije