Oglasi

Talibani ne žele pregovarati s timom afganistanske Vlade

Vlada je objavila sastav svog pregovaračkog tima, koji je posebni američki izaslanik Zalmay Khalilzad nazvao 'uključivim'.
Činjenica da je Vlada sama objavila tim predstavlja 'kršenje' dogovora, kažu talibaniReuters

Talibani su odbili pregovarati s timom koji je objavila afganistanska Vlada, izjavioi je njihov glasnogovornik Zabihulah Mudžahid, što je potencijalni korak unatrag u mirovnom procesu.

Mudžahid je rekao da talibani neće pregovarati s timom koji nije izabran na način da uključuje "sve afganistanske frakcije", prenosi Hina.

Vlada je u četvrtak objavila sastav svog pregovaračkog tima, koji je posebni američki izaslanik Zalmay Khalilzad nazvao "uključivim".

Sjedinjene Američke Države su s talibanima u februaru potpisale dogovor o povlačenju snaga, ali napredak prema pregovorima između talibana i Vlade se ne vidi.

Razlog tome je svađa među afganistanskim političarima, kao i neslaganje između talibana i Vlade oko puštanja zatvorenika i mogućeg primirja kao preduvjeta pregovora.

Mudžahid je kazao da činjenica da je Vlada sama objavila tim predstavlja "kršenje" dogovora talibana i Washingtona te da se nisu sve strane složile s tim timom.

Dvojica 'legitimnih vođa'

"Kako bi se postigao istinski i trajni mir, o objavljenom timu moraju se dogovoriti sve strane u Afganistanu", rekao je on.

Nadžija Anvari, glasnogovornica Ministarstva za mirovna pitanja, rekla je kako je "ovaj tim okupljen nakon širokih konsultacija sa svim različitim slojevima afganistanskog društva".

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani i njegov politički protivnik Abdullah Abdullah smatraju se obojica legitimnim vođom Afganistana, nakon spornih izbora u septembru.

Zbog toga je bio zaustavljen izbor pregovaračkog tima koji će predstavljati Vladu u pregovorima s talibanima.

Abdullah još nije rekao hoće li dati podršku najavljenom pregovaračkom timu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.