Talibani najavili ‘redovnu’ proljetnu ofanzivu

Borbe su intenzivirane širom Afganistana u posljednjim sedmicama, ubijeno i ranjeno na stotine vojnika i civila (EPA)

Talibani su u petak najavili “redovnu” proljetnu ofanzivu, pozivajući afganistanske vojnike i policajce da okrenu leđa Vladi, u najavi koja ukazuje na novo nasilje prije nego što pregovori s Washingtonom donesu bilo kakve rezultate.

Borbe su intenzivirane širom Afganistana u posljednjim sedmicama, u kojima je ubijeno i ranjeno na stotine afganistanskih vojnika i civila, što je dalo operaciji “Al-Fath” (Pobjeda) tek simboličan značaj.

Vladine snage pokrenule su u martu vlastitu ofanzivu, nazvanu “Khalid”, prenosi Fena.

Nakon višestrukih rundi pregovora između američkih i talibanskih predstavnika u posljednjim mjesecima, sukobi u prvi plan stavljaju činjenicu koliko daleko je Afganistan od mira, više od 17 godina nakon invazije snaga pod američkim vodstvom, u kojoj su talibani svrgnuti sa vlasti 2001. godine.

‘Cilj je eliminirati oklupaciju’

U talibanskom saopćenju se navodi da će cilj “Al-Fatha” biti “eliminiranje okupacije, čišćenje naše muslimanske domovine od osvajača i korumpiranih elemenata u islamskom sistemu, skupa s odbranom i službom vjeri naših sugrađana”.

“Čak i pored toga što su veliki dijelovi naše domovine oslobođeni od neprijatelja, strane okupacijske sile i dalje vrše vojni i politički utjecaj na našu islamsku zemlju”, dodaje se u objavi.

Pored uvjeravanja da će civili biti zaštićeni, oni su pozvali afganistanske vojnike i policajce, čijih su hiljade pripadnika poginuli u sukobima ovog mjeseca, da napuste svoje snage i pridruže se pobunjenicima.

“Ključni cilj operacije ‘Al-Fath’ je odvraćanje naših zemljaka od službe u vojsci, policiji i milicijama koje koriste naši osvajači radi ostvarenja vlastitih ciljeva”, navodi se u talibanskoj objavi, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije