Talibani najavili pregovore s Amerikancima

Talibani
Predsjednik SAD-a rekao je da su američki pregovori s talibanima 'mrtvi' nakon njihovog prekida prošle sedmice (AP)

Talibani su objavili da će, “na poziv pakistanske Vlade”, u Islamabadu biti organiziran sastanak sa predstavnicima SAD-a u okviru pregovora o miru u Afganistanu.

“Sastanak pregovaračkog tima i SAD-a planiran je za 18. februar u Islamabadu”, naveo je u saopćenju glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid.

On je naveo da će se talibanska delegacija sastati i s pakistanskim premijerom Imranom Khanom, “da bi detaljno razgovarali o odnosima Pakistana i Afganistana”.

Ni Islamabad, ni Washigton nisu potvrdili da sastank biti održan.

Talibani su saopćenje izdali dok se američki izaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad nalazi u Briselu, gdje se sastaje s predstavnicima Evropske unije i NATO-a.

State Department je u nedjelju saopćio da će Khalilzad, osim u Brisel, putovati i u Njemačku, Tursku, Pakistan i Afganistan.

Ostalo ‘još dosta posla’

Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani je u srijedu otputovao u Minhen, na 55. konferenciju o sigurnosti, koja počinje u petak.

Uprkos svojim pozivima na dijalog, Ghani je do sada bio isključen iz razgovora talibana i SAD-a, koji su se od prošlog ljeta sastajali više puta.

Talibani su početkom februara u Moskvi razgovarali s protivnicima iz opozicije, čiju delegaciju je predvodio bivši predsjednik Hamid Karzai.

Khalilzad je ranije rekao da se došlo do “nacrta” dogovora, iako ostaje “još dosta posla”.

“Naš zajednički cilj je da postignemo mirovni sporazum (a ne dogovor o povlačenju) dostojan žrtava podnijetih tokom decenija rata”, naveo je on na Twitteru.

Izvor: Agencije