Oglasi

Talibani će pregovarati tek kad se povuku američki vojnici

Američke snage traže da talibani obećaju kako Afganistan neće biti korišten kao baza za terorizam.
U Afganistanu je najmanje 20.000 stranih vojnika, uglavnom AmerikanacaEPA

Talibani su u nedjelju rekli kako neće održati direktne razgovore s afganistanskom vladom te su negirali izjavu višeg ministra o planovima za održavanje takvog sastanka u iduća dva tjedna, izjavio je viši dužnosnik talibana.

Državni ministar za mirovna pitanja Abdul Salam Rahimi nada se da će direktni razgovori s talibanima biti održani u iduća dva tjedna u neimenovanoj europskoj zemlji. Vladu će predstavljati delegacija od 15 članova, rekao je.

No Suhail Shaheen, glasnogovornik talibanskog političkog ureda u Kataru, negirao je tvrdnje kazavši kako će se razgovori s afganistanskom vladom odviti samo nakon postizanja sporazuma s SAD-om o odlasku njihovih vojnih snaga.

"Unutarafganistanski dijalog započet će nakon najave povlačenja stranih snaga", rekao je Shaheen.

Posebni mirovni izaslanik SAD-a za Afganistan, Zalmay Khalilzad rekao je nakon Rahimijeve najave da će se razgovori između talibana i Afganistanaca dogoditi nakon što SAD "zaključi svoj dogovor" s talibanima.

Dva problema u mirovnom procesu

Khalilzad je održao nekoliko krugova direktnih razgovora s talibanskim dužnosnicima u Kataru od kraja prošle godine koji su bili fokusirani na njihov zahtjev za povlačenje američkih i drugih stranih snaga, kao i na američki zahtjev da talibani obećaju kako Afganistan neće biti korišten kao baza za terorizam.

Dva glavna problema u mirovnom procesu su prekid vatre te razgovori između protivničkih afganistanskih strana, odnosno unutarafganistanski dijalog.

Međutim, talibani su odbili razgovarati s vladom predsjednika Ashrafa Ghanija proglasivši ga marionetom SAD-a, a nisu prestali niti sukobi.

To je izazvalo strahovanja u Afganistanu da bi SAD mogao postići dogovor koji će omogućiti da se povuče iz rata dugog 18 godina, a koji predsjednik Donald Trump nestrpljivo želi okončati, ostavljajući afganistansku vladu da se nastavi sama boriti.

Razgovori na više nivoa

Khalilzad je u posljednjih nekoliko dana u Kabulu održao sastanke s Ghanijem, vođama opozicije, diplomatima i članovima civilnog društva prije odlaska na novi krug razgovora s talibanima u Katar.

Dva izvora upućena u razgovore kažu kako bi SAD i talibani ovog tjedna trebali potpisati memorandum o razumijevanju radi učvršćivanja plana za povlačenje stranih snaga i obećanja talibana o prestanku planiranja vojnog djelovanja s afganistanskog tla.

U Afganistanu je najmanje 20.000 stranih vojnika, uglavnom Amerikanaca, u sklopu misije NATO-a predvođene SAD-om u kojoj obučavaju, savjetuju i pomažu afganistanskim snagama. Pojedine američke postrojbe obavljaju antiterorističke operacije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.