Talibani: Bez oslobađanja zatvorenika nema pregovora

Sporazum predviđa da 5.000 talibanskih zatvorenika bude razmijenjeno za 1.000 pripadnika afganistanskih snaga (EPA)

Talibani su u ponedjeljak upozorili da neće učestvovati u unutrašnjim afganistanskim pregovorima dok Vlada ne oslobodi njihovih 5.000 zatvorenika.

“Spremni smo za unutrašnje afganistanske pregovore, ali čekamo oslobađanje naših 5.000 zatvorenika. Ako oni ne budu oslobođeni, neće biti pregovora”, rekao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid za Reuters, prenosi Tanjug.

Ovaj zahtjev mogao bi biti glavna potencijalna prepreka za okončanje rata, ocjenjuje britanska agencija.

Prema sporazumu SAD-a i talibana, dvije strane su se dogovorile da rade na oslobađanju ratnih i političkih zatvorenika te izgradnju uzajamnog povjerenja.

Sporazum predviđa da 5.000 talibanskih zatvorenika bude razmijenjeno za 1.000 pripadnika afganistanskih snaga do 10. marta.

Mujahid kaže da je većinu od tih 5.000 zatvorenika zarobila američka vojska i da su u zatvorima afganistanske Vlade.

Ghani odbija osloboditi zarobljenike

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani, koji nije učestvovao u razgovorima, međutim, odbija taj zahtjev.

U subotu je kaza da ga američki predsjednik Donald Trump nije konsultirao povodom oslobađanja zatvorenika i da pitanje razmjene zarobljenika treba biti dio sveobuhvatnog mirovnog dogovora.

Biće veoma teško da SAD oslobodi 5.000 talibana iz afganistanih zatvora prije 10. marta, ali je Washington obećao da će uraditi sve što je moguće u tom periodu, izjavio je u ponedjeljaks Zamir Kabulov, ruski predsjednički izaslanik u Afganistanu.

“Prema mom iskustvu, neće biti lako locirati i pustiti 5.000 zarobljenika za 10 dana, ali su mi Amerikanci rekli da će učiniti sve što je u njihovoj moći. U svakom slučaju, veliki broj zatvorenika bit će pušten tokom narednih 10 dana”, kazao je Kabulov, prenosi agencija Tass.

Izvor: Agencije