Talents Sarajevo za mlade i kreativne ljude

Program Talents Sarajevo, koji se održava u okviru Sarajevo Film Festivala (SFF), namijenjen je mladim filmskim stvaraocima iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza.

Ovaj program nastao je u saradnji SFF-a sa Berlinskim filmskim festivalom i Berlinale Talent Campusom kao platforma za edukaciju mladih filmskih profesionalaca. U okviru radionica predavanja drže istaknuti filmski stvaraoci.

Kruno Bakota je glumac, a Lev Predan Kowarski snimatelj. Upoznali su su se prije nekoliko dana. U Sarajevo su došli s istim ciljem.

“Stigao sam jučer. Tu sam do kraja festivala. Očekujem da ću upoznati divne, mlade, kreativne ljude. Surađivat ću u skorije vrijeme s njima i možda jednog dana doći ovdje kao predstavnik u glavnom programu”, kaže Bakota

“Svi smo došli ovdje da upoznamo ljude, uradimo nešto fino i gledamo dobre filmove”, dodaje Kowarski.

Vjeruju da se jakom željom i dobrom energijom mogu prevazići problemi s kojima se suočavaju kinematografije država regije sa skromnim budžetima.

“Ovo je prvi put da sam na Sarajevo Film Festivalu i da sam uopšte u Sarajevu. Potpuno sam oduševljena. Na Sarajevo Talents Campusu očekujem da upoznam dosta ljudi, da stvorim kontakte i nastavim da se bavim ovim čime se bavim”, ukazuje Kristina Marković, producentica iz Srbije.

Edukacija mladih

Ovogodišnja tema je Wonder Matters ili Čudo je bitno.

“Wonder Matters upravo adekvatno objašnjava opčinjenost filmom i ono što ‘natjera’ sve nas koji se bavimo filmskom umjetnošću. Ovogodišnji program ima za cilj da prisjeti talente na te početke, na tu prvobitnu posvećenost i opčinjenost filmom – na magičnu privlačnost filma”, objašnjava Asja Makarević, menadžerica Talents Sarajeva.

Poticanje razvoja radnje, pronalaženje najboljeg ugla snimanja i nedostajućeg kadra, odabir tačne rečenice u scenariju, nastojanje da se gluma učini autentičnom i čudesnom, inovativnost u produkciji  sve ovo je dio Talent Campusa.

“Ovaj program za edukaciju mladih filmskih profesionalaca postao je najprestižniji trening događaj u regiji. Svake godine za Sarajevo Talents stigne više od tristo prijava, a oni najtalentovaniji prisustvuju predavanjima i radionicama koje drže neki od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice”, javlja Al Jazeerin reporter Sanel Kajan.

Prethodnih godina radionice su, između ostalih, vodili Jeremy Irons, Juliette Binoche, Michael Moore, Kevin Spacey, Mike Leigh, Ademir Kenović, Danis Tanović, Michael Fassbender…

Šestodnevni program Sarajevo Talents bit će odlična prilika mladima za razmjenu iskustva i ideja sa još 70 kolega iz 15 zemalja.

Izvor: Al Jazeera