Takse smanjile plasman robe iz Srbije na Kosovo

Marko Čadež je istakao da je jedino rješenje da se taksa ukine i da se svi vrate na ono na šta su se obavezali (Arhiva)

Za sedam dana od kako je administracija Kosova povećala takse na uvoz robe iz Srbije smanjen je plasman robe kompanija iz te zemlje na Kosovu, izjavio je predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On je ponovio da je uvođenje taksi suprotno svim sporazumima koje su institucije Kosova prihvatile.

“Naše kompanije plasiraju robu na Kosovu samo ukoliko moraju, odnosno ako su ugovorom obavezane na određeni rok. Trude se da prvo prodaju robu koju imaju u magacinima i skladištima na Kosovo, jer očekuju da će se ovo rešiti, da će se taksa povući”, kazao je Čadež za beogradske medije.

Iracionalna odluka

Istakao je da su takse šteta za cijelu privredu u regiji te “da su proizvod političke iracionalne odluke, u kojoj nema ni trunke ekonomskog razmišljanja”.

Čadez je naveo da je Privredna komora Srbije reagirala prve večeri kada su uvedene takse te da je poslala pisma predstavnicima Evropske unije zaduženim za to pitanje, s argumentima šta je sve prekršeno uvođenjem takse.

“Ne možete preko noći da se odlučite da ne poštujete nešto na šta ste se obavezali. To govori da ste neodgovorni neozbiljni i da na vas ne može da se računa ni u jednom smislu”, kazao je on.

Čadež je dodao da predstavnici međunarodne zajednice tvrde da su u svakodnevnom kontaktu s institucijama Kosova i da pokušavaju riješiti problem, koji vide kao kršenje svega što je potpisano.

Carine povećane 10 posto

On kaže da poništavanje CEFTA ugovora nije rješenje za bilo koga i dodaje da su u ovom slučaju ekonomisti jednoglasni da to nije rješenje i da se takve stvari ne trebaju događati.

Čadež je istakao da je jedino rješenje da se taksa ukine i da se svi vrate na ono na šta su se obavezali.

Vlada Kosova je 6. novembra usvojila odluku o povećanju carina na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine za 10 posto.

Izvor: Agencije