Takse neće biti suspendirane ni privremeno

Različiti stavovi prema ukidanju taksi: Ramush Haradinaj (lijevo) i Kadri Veseli (desno) (EPA)

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj čvrst je u stavu da takse nametnute Srbiji i Bosni i Hercegovini neće biti ukinute ni privremeno, kao što to traži predsednik parlamenta Kadri Veselji.

Avni Arifi, šef Haradinajevog kabineta, za prištinsku Gazetu Ekspres kaže da se u vezi sa tim i dalje ništa ne menja i da takse neće biti suspendovane jer, kako kaže, “nijedan razlog zbog kojeg je ta mera doneta nije uklonjen”.

“Čak je i gore nego ranije”, tvrdi Arifi, ne precizirajući na šta konkretno misli.

Takav stav štite i članovi Haradinajeve stranke, Alijanse za budućnost Kosova.

Veseli napušta Haradinaja?

“Mi ne komentarišemo izjave drugih. Međutim, porez ostaje na snazi zato što Srbija ne menja svoj antikosovski stav i deluje kao što je to i ranije činila, na destruktivan način”, napisao je Ahmet Isufi na svom Fejsbuk profilu.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji u ponedeljak je nakon sastanka sa američkim ambasadorom predložio da porez na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine bude ukinut privremeno, na 120 dana.

Haradinaj, međutim, ne prihvata taj predlog, zbog čega ga je, kako se navodi, kritikovala i opozicija.

Zamenik čelnika Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri napisao je na svom Fejsbuk profilu da Haradinaja napušta i najuticajnija članica vladajuće koalicije koju predvodi Veselji.

Sam Haradinaj, u međuvremenu, pisma sa uslovima za ukidanje taksi nametnutih Srbiji i Bosni i Hercegovini uputio je i premijerima više država.

Haradinaj je najpre pismo, u kojem kaže da je spreman da ukine takse ako Sjedinjene Američke Države i Evropska unija inicaraju i organizuju međunarodnu konferenciju o sveobuhvatnom sporazumu sa Beogradom, koji bi podrazumevao uzajamno priznanje i članstvo Kosova u UN-u, uputio ambasadorima Kvinte i šefici Kancelarije EU-a u Prištini.

Bez promjena granica i izvršnih ovlasti za ZSO

U tom pismu Haradinaj traži i da se EU i SAD obavežu da rezultat konferencije neće biti bilo kakva promena postojećih granica Kosova, bilo podelom ili razmenom teritorija i dodeljivanje izvršnih ovlašćenja Zajednici srpskih opština u bilo kojem obliku, prenosi portal Kossev, pozivajući se na prištinski list Koha.

Takođe, kosovski premijer traži od Brisela da pre početka konferencije odobri bezvizni režim za Kosovo, obezbedi implementaciju sporazuma o energetici, kao i uklanjanje svih vancarinskih barijera za robu, usluge i ljude sa Kosova od strane Srbije, ali i zabranu svih akcija koje su usmerene protiv Kosova kao suverene države bilo na lokalnom, regionalnom ili međunarodnom nivou od strane predsednika, premijera ili ministra spoljnih poslova Srbije.

U pismu premijerima Haradinaj, kako navodi Koha, objašnjava prirodu dijaloga Beograda i Prištine.

On kaže da je “dijalog između Kosova i Srbije dijalog između dve suverene države o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje”.

“Sa ovim pojašnjenjem i stavom nameravamo da okončamo srpsku propagandu da je status i teritorija Kosova i dalje na stolu. Kosovo je završilo svoju državnost 17. februara 2008”, napisao je Haradinaj.

Izvor: Al Jazeera i agencije