Oglasi

Tajvan kaznio Qualcomm sa 774 miliona dolara

Vlasti su izrekle rekordnu novčanu kaznu od gotovo 800 miliona dolara kompaniji Qualcomm zbog kršenja antimonopolskih propisa.
Najveći svjetski proizvođač čipova za mobilne uređaje žalit će se tajvanskim sudovima na odluku komisijeEPA - Arhiva

Tajvanske vlasti izrekle su rekordnu novčanu kaznu od gotovo 800 miliona dolara kompaniji Qualcomm zbog kršenja antimonopolskih propisa, što je najnoviji u nizu udaraca s kojima se suočio američki proizvođač računarskih čipova.

Tajvanska Komisija za fer trgovinu odredila je Qualcommu kaznu od 23,4 milijarde tajvanskih dolara (774 miliona američkih dolara) zbog narušavanja tržišne konkurencije i manipuliranja cijenama nakon završetka istrage pokrenute 2015. godine, prenosi agencija France-Presse.

"Kompanija Qualcomm nelegalnim aktivnostima ozbiljno je ugrozila [tržišnu] konkurenciju kako bi osigurala, održala ili unaprijedila svoj dominantni položaj na tržištu", navela je Komisija u saopćenju objavljenom kasno u srijedu, prenosi Tanjug.

Prekršena pravila

Po mišljenju Komisije, Qualcomm je kršio pravila fer trgovine najmanje sedam godina tako što je odbijao ponuditi licence koje su od suštinskog značaja za proizvodnju integralnih kola konkurentskim proizvođačima i sklapao nefer ugovore s proizvođačima pametnih telefona.

Qualcomm je u tom periodu zaradio više od 13,33 milijarde američkih dolara na ime redovne naknade, koju korisnik franšize plaća vlasniku franšize (royalty fee), i 30 milijardi dolara od prodaje čipova lokalnim kompanijama, navela je Komisija.

Najveći svjetski proizvođač čipova za mobilne uređaje saopćio je da će se žaliti tajvanskim sudovima na odluku Komisije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.