Tajna dobre zarade američkih farmera

Ostvarivanje zarade od poljoprivrede je izazov. Ali pojedini farmeri, pronašli su način da smanje operativne troškove i pritom povećaju zaradu.

Njihova tajna je solarna energija. U Sjedinjenim Američkim Državama, blizu 8.000 farmera postavilo je solarne panele.

Jednog od njih posjetio je reporter Al Jazeere, Andy Gallacher.

U familiji generacijama

Jedna farma u ruralnom dijelu savezne države Džordžija je u vlasništvu iste familije već generacijama.
Izgleda kao da se godinama ništa nije promijenilo.

Ali, čim se uđe malo dublje, jasno je da ovo nije obična farma.

“Dođete do voćnjaka i odjednom se ispred vas pojave solarni paneli. To je jedinstveno u ovom dijelu svijeta“, govori Trey Pippin, vlasnik farme Pippin.

Svi solarni paneli povezani su s razvodnom kutijom.

Trey Pippin je solarne panele postavio prije dvije godine. To ga je koštalo 140 hiljada dolara, ali investicija se već isplatila, i još donijela određenu zaradu od prodaje viška struje.

Tehnologija solarnih panela je toliko napredovala da se struja proizvodi i kada je oblačno. Zato je Trey Pippin uvjeren da je solarna energija pravi smjer za budućnost.

“Ovo je bila odlična investicija. Isplatila se prije roka jer proizvodi više struje nego što smo očekivali. Bilo je potrebno mnogo rada da dođemo do sadašnje situacije, ali sada sve ide kao podmazano”, kaže Pippin.

Ovaj posao zahtijeva mnogo vremena i strpljenja. Traženje podsticaja i poreskih olakšica može biti veoma frustrirajuće.

Projekat se isplati i ekonomski i ekološki, no uprkos tim prednostima, to nije jednostavan zadatak. Svaka država ima različite regulative.

Iako se američki predsjednik Barack Obama zalaže za ovakvu tehnologiju, ne postoji zajednička inicijativa u cijeloj zemlji.

Zakonska regulativa usporava 

Tehnologija i volja za njenom primjenom su evidentni, ali pojedinci tvrde da zakonska regulativa usporava razvoj solarne energije.

“Investicije su prisutne, a troškovi su se značajno smanjili zadnjih godina. Ali nedostaju transparentnost, informacije i edukacije kojim bi ljudi bili osposobljeni da investiraju”, tvrdi Shana Haygood iz Instituta za obnovljivu energiju.

Tehnologija solarnih panela je toliko napredovala da se struja proizvodi i kada je oblačno. Zato je Trey Pippin uvjeren da je solarna energija pravi smjer za budućnost.

Izvor: Al Jazeera