Oglasi

Tajna Coca-Cole promijenila lokaciju

Sef s rukom ispisanim receptom Coca-Cole prenijet iz banke, gdje je čuvan od 1925. godine, u muzej 'World of Coca-Cola' u Atlanti.
Formula napitka bila je čuvana u strogoj tajnosti, s njom je bilo upoznato samo nekoliko osoba, koji su je prenosili isključivo usmenoEPA

Američka kompanija Coca-Cola je prvi put za 86 godina promijenila lokaciju na kojoj čuva tajnu formulu popularnog gaziranog pića.

Sef s rukom ispisanim receptom coca-cole prenijet iz bančinog sefa, gdje je čuvan od 1925. godine, u muzej "World of Coca-Cola" u Atlanti, Georgia.

"Ovo je poseban dan u historiji Coca-Cole i sjajan vrhunac praznovanja 125-godišnjice od pojave osvježavajućeg pića" izjavio je izvršni direkor kompanije Muhtar Kent, prenosi AFP.

Recept coca-cole je 1886. godine sastavio farmaceut John Pemberton iz Atlante, a s formulom napitka, čuvanom u strogoj tajnosti, bilo je upoznato samo nekoliko osoba, koji su je prenosili isključivo usmeno.

Recept coca-cole je 1886. godine sastavio farmaceut John Pemberton iz Atlante.

Godine 1919. tadašnji direktor kompanije Ernest Woodruff je podigao kredit u Njujorškoj banci i kao zalog deponirao ručno ispisanu frormulu.

Kamate na ovaj kredit su otplaćene tek 1925. godine i od tog vremena recept je čuvan u banci SunTrust u Atlanti.

Prema podacima kompanije, stanovnici više od 200 zemalja svijeta svakog dana kupe oko 1,7 milijardi proizvoda marke Coca-Cola.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.