Tajlandske poplave trajat će još mjesec dana

Tajlandski zdravstveni radnici tvrde da će u Bangkoku sve više ljudi obolijevati od bolesti koje se prenose vodom dok tajlandska vlada upozorava da će kriza nastala zbog poplava trajati još jedan mjesec.

U međuvremenu, vlasti su izdale naredbu za evakuaciju stanovnika u još jednom naselju u prijestolnici Tajlanda, nakon što je vodena bujica prodrla u srce grada.

Ministar za energetiku Pichai Naripthaphan rekao je da će kriza potrajati još mjesec dana, iako se očekuje da će se voda početi povlačiti do sredine novembra.

Klong Sam Wa je dvanaesto naselje Bangkoka u kojem je izdata naredba za evakuaciju otkad je u najgorim poplavama na Tajlandu u pola stoljeća, od kraja jula poginulo više od 500 ljudi.

Tajlandska premijerka Yingluck Shinawatra zbog poplava neće sudjelovati na sastanku Ekonomske kooperacije Azije i Pacifika (APEC) u Sjedinjenim Američkim Državama.

Različite procjene

Predstavnici vlade i eksperti daju različite procjene koliko dugo će trajati poplave u Bangkoku. Svakog dana voda prodire u nova naselja.

Voda je doprijela do najsjevernijih stanica podzemne željeznice, koje će možda morati biti sasvim zatvorene.

Većina žrtava se utopila, dok je nekolicina poginula od strujnih udara. U Bangkoku nema poginulih.

Renate Vuuren, predstavnica humanitarne organizacije World Vision, rekla je za Al Jazeeru da su stanovnici Bangkoka jako zabrinuti.

„Teško nam je dostavljati pomoć zbog problema sa transportom i pristupom ljudima“, rekla je.

„Barem trećina države je pod vodom, a u Bangkoku je voda skoro protekla kroz centar“.

Građani su jako zabrinuti za svoje zdravstveno stanje zbog lešina i smeća na ulicama.

Potopljena naselja

U okrugu Ajutaja, koji je pod vodom već mjesec dana, poginulo je 90 ljudi.

Poplava se povlači u nekim područjima sjeverno od prijestolnice. Ove sedmice počet će čišćenje Ajutaje.

Međutim, voda sa sjevera se slijeva oko Bangkoka i sasvim je potopila rubna naselja grada.

U posljednjih nekoliko dana, poplava se također kreće prema sjeveru, prema okrugu Lad Phrao, u kojem je mnogo poslovnih višekatnica, stambenih zgrada, kao i veliki trgovinski centar.

Prošle sedmice, radnici su, koristeći vreće pijeska, izgradili branu visoku šest metara da bi djelomično spriječili dotok vode u centar Bangkoka.

Međutim,voda je već preplavila dio zida. Predstavnici vlasti tvrde da osim mreže kanala i podzemnih odvodnih tunela, ne postoji ništa što će spriječiti dotok vode u srce Bangkoka.

Izvor: Al Jazeera i agencije