Tajlandska princeza povukla kandidaturu za premijera

Princeza Ubolratana je najstarije dijete preminulog tajlandskog kralja Bhumibola Adulyadeja (EPA)

Tajlandska princeza Ubolratana Rajakanya, koja se kandidirala za premijerku te zemlje na predstojećim izborima, vrlo je brzo morala da povuće tu kandidaturu jer je njen mlađi brat, kralj Maha Vajiralongkorn, zabranio da učestvuje na izborima, ocijenivši da je to neprikladno i da nije u skladu sa tradicijom kraljevske porodice da se ne miješa u politiku.

Kako se navodi, stranka Thai Raksa Chart koja ju je kandidirala saopćila je da će se povinovati kraljevim željama.

Izbori na Tajlandu bit će održani 24. marta, pet godina nakon uspostavljanja vlasti vojne hunte.

Princeza Ubolratana je prvo, nakon što se kandidirala, na Instagramu objavila da živi kao običan čovjek jer se odrekla svih svojih kraljevskih titula, kao i da želi da ostvari svoja prava kao običan građanin i da će raditi iskreno u korist napretka svih građana Tajlanda.

Kralj zabranio da se kandidira

Međutim, nakon što je kralj zabranio da se kandidira, ona se samo zahvalila stranci Thai Raksa Chart na podršci, uz komentar da je samo htjela da Tajland postane cijenjen i prihvaćen u međunarodnoj zajednici.

Princeza Ubolratana je najstarije dijete preminulog tajlandskog kralja Bhumibola Adulyadeja, a nakon što se 1972. godine udala za Amerikanca odrekla se kraljevske titule.

Nakon razvoda 2001. godine, vratila se u Tajland gdje je učestvovala u životu kraljevske porodice.

Izvor: Agencije