Tajland više nije lider u izvozu riže

Tajland više nije vodeći izvoznik riže u svijetu, a ovu poziciju je izgubio zbog vladinih poticaja.

Naime, program koji sada košta milijardu američkih dolara, trebao je doprinijeti povećanju profita poljoprivrednika.

Proizvodnja riže predstavlja vodeću industriju na Tajlandu, no, postala je važan politički problem.

Kroz program poticaja, vlada za rižu plaća 50 posto više od tržišne cijene, a ona se na svjetskom tržištu nije prodavala kako se Tajland nadao, pa je minus od 4,5 milijardi dolara godišnje, koji je nastao u budžetu, nadoknađen opštim rastom cijena u državi.

Porast troškova

Na posljednjim izborima Prasert Phantu glasao je za vladajuću stranku Pheu Thai i prijavio se za poticaj. Međutim, kaže da nije funkcioniralo.

„Nemam dobro mišljenje kada je Vlada u pitanju. Program poticaja trebao je pomoći poljoprivrednicima. Jedino što se desilo jeste – porast životnih troškova“, govori ovaj uzgajivač riže.

Osim novčanih – problem su i sve veće količine riže koja se ne prodaje, već propada u skladištu, navodi novinar Al Jazeere Wayne Hay koji se javio iz Bangkoka.

„Ironija je da se vladajuća stranka Pheu Thai uvijek zalagala za ruralne dijelove države. Program poticaja za rižu bila je glavna stavka njihove izborne kampanje prije dvije godine“, dodao je.

Program kao populizam

Do izjava vladinih zvaničnika Al Jazeera nije mogla doći, ali mnogi građani nisu se ustručavali podijeliti svoje mišljenje.

Kao što je slučaj sa većinom problema na Tajlandu, i ovaj je iznesen na ulice.

Iako male i podijeljene, antivladine grupe često se okupljaju i protestiraju.

„Program poticaja je populizam. Vidjeli smo kako je on oštetio druge države, a sada šteti Tajlandu“, kazao je demonstrant Wittawat Chaikhet.

Uzgajivači riže došli su u Bangkok na proteste i od vlade traže vraćanje cijena na prethodni nivo, barem do kraja tekuće sezone.

Ali, u ovoj politički nestabilnoj državi, uprkos problemima, demonstranti ipak nose boje Vlade koja ih predstavlja.

Izvor: Al Jazeera