Tajland: Još nema plana za spašavanje dječaka iz pećine

Spasitelji su se na početku potrage morali boriti sa danima obilne kiše koja je poplavila špilje, ali je vrijeme posljednja četiri dana bilo relativno suho (AP)

Spasitelji u Tajlandu nisu u četvrtak bili bliži odluci o tome kada i kako izvesti 12 dječaka i njihovog nogometnog trenera iz poplavljenog kompleksa špilja gdje su pronađeni ove sedmice, blijedi i slabi, ali inače dobrog zdravlja nakon što su devet dana bili izgubljeni u podzemlju.

Dramatična potraga i operacija spašavanja juniorskog nogometnog tima, koji je nestao u špilji u sjevernoj provinciji Chiang Rai 23. juna, činila se kao da se privodi kraju kada je ekipa britanskih i tajlandskih ronioca pronašala dječake u ponedjeljak navečer zbijene na malom, blatnjavom sprudu u poplavljenoj pećini.

Ali sada se pažnja usmjerila na to kako družinu vratiti nazad kroz nekoliko kilometara opasno poplavljenih podzemnih tunela.

Mornarica spominje mogućnost da 13-orica ostanu u špilji Tham Luang sve dok se voda ne povuče na kraju kišne sezone za četiri mjeseca.

Ali drugi kažu kako bi dječaci mogli biti vani u roku od nekoliko dana ako vrijeme bude na njihovoj strani, te se voda ispumpa iz špiljskog kompleksa i ako nauče koristiti ronilačku opremu.

Najava novih pljuskova

Kobchai Boonarana, zamjenik direktora Odjela za prevenciju i ublažavanje katastrofa, rekao je kako je na spasiteljskoj ekipi u pećini da odluči jesu li i kada će dječaci biti dovoljno snažni da se uhvate u koštac s putem prema površini.

„Njihovo stanje, i kao što možemo vidjeti, njihov moral je dobar, ali šta je s njihovom snagom i sposobnošću? To je na ekipi unutra da odluči“, rekao je Kobchai novinarima u četvrtak.

„Naš posao je da nastavimo ispumpavati vodu, a spasilačka ekipa treba procijeniti sigurnosni nivo i mogu li momci sigurno putovati nazad“, dodao je.

Spasitelji su se na početku potrage morali boriti sa danima obilne kiše koja je poplavila špilje, ali je vrijeme posljednja četiri dana bilo relativno suho.

Zarobljenim dječacima poslali su hranu, vodu i medicinske potrepštine te istovremeno pumpaju vodu iz tunela kako bi smanjili njen nivo i time olakšali akciju spašavanja.

No, meteorološka služba upozorila je u četvrtak kako veći dio sjevera države, uključujući Chiang Rai, od 7. do 12. jula opet može očekivati jake pljuskove.

Izvor: Al Jazeera