Tajland: Godinu dana tugovanja

Razdoblje žalosti za preminulim kraljem Tajlanda trajat će godinu. Mnogi se pitaju kako će to utjecati na ekonomiju, naročito na turizam. Reporter Al Jazeere Scott Heidler posjetio je jedno od tajlandskih ljetovališta.

Nedaleko od ljetne rezidencije preminulog kralja, Siriwan San-gnam vodi restoran koji njena porodica drži već četiri decenije.

U njemu je počela raditi s ocem kad ga je otvorio, a ona imala samo 11 godina. Nekada davno, kralj Pu-mipun često je boravio u ljetovalištu Hua Hin. Redovno je i predavao u ovoj školi, smještenoj uz samu palaču. Jednom je vodio čas kojem je prisustvovala i Siriwan.

„Nisam željela da nas napusti. Nadala sam se da će ozdraviti, da ga nećemo izgubiti”, rekla je Siriwan Sanngam, vlasnica restorana.

Kaže kako je uvijek znala da je kralj posebno vezan za stanovnike Hua Hina, čak i kad je prestao dolaziti.

Zbunjeni turisti

„Dugi period žalosti tek počinje i još se ne zna kakve će posljedice imati na ekonomiju Tajlanda i njen značajni sektor – turizam. U Hua Hinu, turisti su pomalo zbunjeni jer ne znaju šta bi trebali raditi, a šta ne”, javlja Scott Heidler.

„Ne znamo ima li stvari koje se bismo smjeli raditi. Zbunjeni smo. Možda postoje propisi koji se odnose na nas, ali nismo s njima upoznati”, kazala je turistkinja.

„Prije nego što smo došli na Tajland, nismo znali ništa o kralju, nismo znali koliko ga ljudi vole. Kad je objavljeno da je umro, naš vodič je počeo plakati, svi oko nas su bili tužni. Onda smo otišli u grad i vidjeli da je sve zatvoreno”, rekla je druga turistkinja.

Zabavni događaji odmah su otkazani, a turističke atrakcije širom zemlje zatvorene. Ali nema odluke o tome koliko će to trajati. Neke će biti otvorene za nekoliko dana.

Svaki dan od kraljeve smrti, Siriwan odlazi do glavne kapije njegove ljetne palače. Kaže da to radi kako bi odala posljednju počast svom nekadašnjem kralju, učitelju i susjedu.

Izvor: Al Jazeera