Oglasi

Tajland dobio novog kralja, Ramu X

Maha Vajiralongkorn proglašen je novim kraljem u zemlji gdje se vrijeđanje članova kraljevske porodice kažnjava zatvorom.
Vajiralongkorn je deseti kralj u 234 godine vladanja dinastije Chakri, koja je počela s kraljem Ramom I.EPA

Tajlandski prestolonasljednik Maha Vajiralongkorn (64) u četvrtak je službeno proglašen kraljem Ramom X.

Proglašenje se desilo više od mjesec dana nakon smrti njegovog oca Bhumibola.

"Odgovorio sam pozitivno na želje pokojnog kralja, na dobrobit cijelog tajlandskog stanovništva", izjavio je novi monarh nakon audijencije kod predsjednika Parlamenta.

Vajiralongkorn je postao deseti kralj u 234 godine vladanja dinastije Chakri, koja je počela s kraljem Ramom I.

Krunidba će biti održana u roku od godine dana nakon kremiranja preminulog kralja Bhumibola.

Vajiralongkorn za sada ne uživa toliku popularnost kao otac jer je većinu vremena proveo daleko od očiju javnosti, posebno u južnoj Njemačkoj, gdje ima posjed.

Podrška vojske i poslovne elite

Vajiralongkorn se triput razvodio, a nedavni skandal u vezi s korupcijom u tajlandskoj policiji bio je povezan s porodicom njegove prethodne žene.

Tajlandska ustavna monarhija ima ograničene moći, no uživa veliku odanost vrlo imućne poslovne elite i vojske, koja dominira politikom posredstvom čestih pučeva.

Kraljevsku porodicu štiti i jedan od najstrožijih zakona na svijetu o vrijeđanju časti veličanstva, koji predviđa do 15 godina zatvora za svaku uvredu upućenu kralju, kraljici, nasljedniku ili regentu.

Taj zakon onemogućava svaku otvorenu raspravu o ulozi kraljevske porodice i podstiče autocenzuru tajlandskih medija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.