Tajanijevo izvinjenje nakon sastanka s europarlamentarcima

Tajani: Iskreno žalim i izvinjavam se što sam upotrijebio riječi koje su uvrijedile vaše sugrađane i koje su shvaćene kao oblik teritorijalnih pretenzija (EPA)

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani u srijedu se nakon susreta s hrvatskim i slovenskim zastupnicima Evropske pučke stranke izvinio i izrazio duboko žaljenje zbog svojih izjava prilikom Dana sjećanja u Basovizzi, prenosi agencija HINA.

“Popodne sam se sastao s kolegama zastupnicima iz Hrvatske i Slovenije koji su mi uputili pismo. Iskreno žalim i izvinjavam se što sam upotrijebio riječi koje su uvrijedile vaše sugrađane i koje su shvaćene kao oblik teritorijalnih pretenzija. To, budite uvjereni, nije bila moja namjera ni moje mišljenje o tom pitanju”, navodi se u njegovoj izjavi.

“Moje spominjanje Istre i Dalmacije odnosi se na Istrane i Dalmatince, njihovu djecu i unuke, od kojih su mnogi bili prisutni na svečanosti. Moja politička karijera pruža brojne dokaze dubokog prijateljstva i poštovanja koje sam uvijek gajio prema narodima Hrvatske i Slovenije. Svi oblici totalitarizma zaslužuju punu osudu, a prema žrtvama fašizma, nacizma i komunizma treba se odnositi s jednakim poštovanjem.”

Otvorene stare rane

Hrvatski i slovenski zastupnici u Evropskom parlamentu iz redova Evropske pučke stranke u utorak su u pismu od Tajanija zatražili izvinjenje i povlačenje izjave iz Basovizze o “italijanskoj Istri” i “italijanskoj Dalmaciji”, koja se, kako ocjenjuju, može protumačiti kao “teritorijalna pretenzija i revizionizam”.

“Vaša izjava iz Basovizze, koju osuđujemo, nažalost, otvorila je davno zacijeljene rane. Vaša se izjava može protumačiti kao teritorijalna pretenzija i revizionizam te, nažalost, ostavlja prostora za drugačije interpretacije. Primajući na znanje da Vam je žao, očekujemo Vaše izvinjenje i povlačenje Vaše izjave”, navodi se u pismu zastupnika.

Tajani je u nedjelju u Basovizzi kod Trsta, na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u fojbama, na kraju govora rekao: “Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija!”

“Vaša je izjava duboko uvrijedila građane Hrvatske i Slovenije te se kosi s funkcijom koju vršite kao predsjednik Evropskog parlamenta”, navodi se dalje u pismu.

Peticija za smjenu

Slovenski socijaldemokrati u Evropskom parlamentu pokrenuli su internetsku peticiju za smjenu predsjednika Evropskog parlamenta Tajanija zbog njegove nedavne izjave o “italijanskoj Istri i italijanskoj Dalmaciji”.

Kako prenosi hrvatski portal Dnevnik, za samo nekoliko sati peticija je podržana s više od 2.000 potpisa, a među prvima su se potpisali nekadašnja premijerka i šefica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadanka Kosor i nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Osim Kosor i Mesića, potpisali su je i hrvatski europarlamentarci Biljana Borzan, Tonino Picula i Davor Škrlec.

Koliko je pitanje teritorije važno govori činjenica da se u Hrvatskoj i Sloveniji danima ne smiruje bura nakon Tajanijeve izjave da su Istra i Dalmacija italijanske teritorije.

Izvor: Agencije