Tajani se izvinjava ‘ako je krivo shvaćen’

Tajani je na kraju govora u nedjelju uzviknuo: „Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija“ (EPA)

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je u ponedjeljak na početku plenarne sjednice u Strazburu kako u njegovim izjavama u govoru u nedjelju u Basovizzi pokraj Trsta nije bilo nikakvih teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj i Sloveniji i kako mu je žao ako su njegove izjave pogrešno shvaćene, prenosi agencija Hina.

„Moje izjave ni na koji način ne znače teritorijalne pretenzije. Govorio sam o Istranima i Dalmatincima koji govore italijanski, a čiji su mnogi sinovi i unuci bili prisutni na svečanosti. Italijanski, hrvatski i slovenski narodi i države povezani su jakim vezama i žao mi je ako je značenje mojih riječi krivo shvaćeno. Nisam nikoga namjeravao uvrijediti, želio sam poslati poruku mira svima da se ono što se tada dogodilo nikada više ne ponovi“, rekao je on na početku sjednice EP-a.

Podsjećanje na žrtve

Tajani je kazao kako je „komemorirao žrtve italijanske strane, ali i sve žrtve tog nesretnog razdoblja, Slovence i Hrvate“ te da je govorio u historijskom kontekstu. Govoreći o „hiljadama nevinih žrtava“, istakao je kako se nije „radilo o odmazdi za krivnje fašizma jer je među italijanskim žrtvama neprihvatljive mržnje, koja je bila i ideološka i etnička i društvena, bilo mnogo osoba koje nisu imale ništa s fašistima i njihovim progonima“.

„Svojim prisustvom htio sam podsjetiti na hiljade žrtava, naročito italijanskih, ali i hrvatskih i slovenskih“, kazao je predsjednik EP-a. U svom je obraćanju, kako je pojasnio, htio istaći put mira i pomirenja između italijanskog, hrvatskog i slovenskog naroda i njihov doprinos evropskom projektu.

„Upravo ponovo ustanovljavajući historijsku istinu bilo je moguće napraviti zaokret u odnosima između Italije, Hrvatske i Slovenije, danas zemljama povezanim čvrstim prijateljstvom“, kazao je Tajani, dodavši kako je „trajan mir između nekadašnjih neprijatelja najbolji primjer kako je Evropska unija uspješna priča“.

Tajani je u nedjelju govorio na svečanosti obilježavanja Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi kod Trsta. Na kraju govora, uzviknuo je: „Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija“.

Populističke izjave

Na Tajanijeve izjave reagirali su prije početka plenarne sjednice brojni hrvatski i slovenski zastupnici u Evropskom parlamentu.

„Dobro se sjeća narod Istre i Dalmacije kakav je bio talijanski teror. Razumijem da narod komemorira svoje mrtve, ali govoriti o talijanskoj Istri i Dalmaciji predstavlja relikt jednog drugog vremena“, poručila je preko Twittera Dubravka Šuica.

„Snažno osuđujem sramotni populistički govor predsjednika Tajanija. Narod Istre i Dalmacije bio je žrtva te retorike i tužno je i zabrinjavajuće što neki nisu naučili ništa iz vlastitih grešaka“, rekla je Ivana Maletić.

Tonino Picula je poručio kako je „takva iredentistička retorika otvoreni napad na Osimski sporazum i Helsinški završni akt“.

Ivan Jakovčić i Ruža Tomašić na početku plenarne sjednice tražili su objašnjenje od Tajanija. Jakovčić je poručio kako nije zadovoljan Tajanijevijem „žaljenjem ako je krivo shvaćen“.

„Nedovoljno, predsjedniče“, rekao je.

Biljana Borzan je poručila kako te „iredentističke izjave nisu dostojne predsjednika Europskog parlamenta“. Dodala je kako je poslala prijedlog pisma hrvatskim kolegama iz Evropske pučke stranke kako bi svi zajedno reagirali na revizionističke izjave.

Uspomene na okupaciju

Jozo Radoš je ocijenio nedjeljni Tajanijev istup kao „pokušaj prizivanja italijanske okupacije i zatiranja Hrvata. To je primitivni populizam protiv kojeg se evropske demokratske stranke trebaju boriti, a ne ga promovirati“, rekao je Radoš dodajući kako očekuje oštru osudu i zastupničkog kluba EPP-a kojoj pripada Tajani.

Ruža Tomašić je izjavila kako „hrvatska Istra i hrvatska Dalmacija znaju što je talijanski teror. Hrvatima ovakve izjave bude mučne uspomene na okupaciju i nametanje talijanske kulture i jezika“.

Izvinjenje je zatražila i Marijana Petir.

„Izjava predsjednika EP-a, koja je obojena povijesnim revizionizmom uvredljiva je za sve građane Hrvatske, baca sjenu na nevine žrtve koje su fašisti ubili, doprinosi narušavanju bilateralnih odnosa Hrvatske i Italije i stvaranju antieuropskog ozračja. Tražimo ispriku!“, napisala je Petir.

Izvor: Agencije