Tajani: Evropi trebaju promjene

Antonio Tajani
Antonio Tajani se slovenskim i hrvatskim zvaničnicima izvinio zbog svojih riječi u nastupu pred talijanskim esulima (AP)

Novoizabrani predsjednik Evropskog parlamenta, italijanski konzervativac Antonio Tajani, poručio je nakon izbora kako će raditi na jačanju EP-a i odlučno ponovio svoju privrženost Evropi.

“Počinje nova era, bit ću predsjednik svih. Želim biti jamac jednog snažnijeg parlamenta”, rekao je Tajani na konferenciji za novinare nakon pobjede, do koje je došao u četvrtom krugu glasanja, koje je trajalo cijeli dan.

“Kad budem stao pred Vijeće Evrope, to neće biti moji prijedlozi, već prijedlozi većine u Parlamentu”, rekao je on.

On je zahvalio svima koji su glasali za njega, ali i njegovom rivalu iz redova socijalista i demokrata, sunarodnjaku Gianniju Pittelli.

Ponovio je kako želi da se glas EP-a više i snažnije čuje i u Evropskoj komisiji.

Kraj velike koalicije

Također je, s obzirom na stavove evropskih konzervativaca o “manje, a ne više Evrope”, a s čijim je glasovima također pobijedio, rekao kako je njegov stav da vjeruje u Evropu.

“Vjerujem u Evropu, ali potrebne su nam promjene”, rekao je Tajani uoči glasanja, a tu je poruku poslao i nakon izborne pobjede.

Novinarima je potvrdio kako je “velikoj koaliciji” EPP-a i SD-a došao kraj, ali kako će sve učiniti na “kovanju novih odnosa” sa socijalistima.

Osvrnuvši se na Brexit, Tajani je rekao kako će EP na tome morati raditi predano te odbacio spekulacije da bi konzervativci i reformisti mogli utjecati na ishod pregovora o Brexitu.

Izvor: Agencije