Tahirović: Logoraši nemaju nikakvih prava

Među onima koji su odali počast žrtvama u Foči bio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović (Fena)

Dvadeset godina od početka rata i otvaranja velikog broja logora u BiH, nekadašnji logoraši još nemaju nikakvih zakonskih prava, izjavio je Murat Tahirović, predsjednik Saveza logoraša BiH povodom obilježavanja 9. maja, Dana logoraša.

„Želimo da se Dan logoraša obilježi, da se ne bi zaboravilo i ponovilo ono što se desilo 90-ih, da ukažemo na to da je veliki broj onih koji su odgovorni za logore i zločine na slobodi, a s druge strane imamo populaciju logoraša koji nemaju prava. Stanje u BiH danas je takvo da održava herojstvo zločinaca i bijedu žrtava”, kazao je Tahirović, prenosi portal klix.ba.

Iako je ceremoniji povodom Dana logoraša prisustvovao veliki broj političara i predstavnika vlasti, Tahirović je istakao da bivši logoraši imaju od njih samo „deklarativnu podršku“.

„Faktički, mi možda nemamo ni deklarativnu podršku, samo interese politike da se manipulira ovom populacijom. Oko 90 posto onih koji su uspjeli preživjeti logore nemaju niti jedno zakonsko pravo, a govori se o stotinama hiljada žrtava. Nastavit ćemo borbu da dođemo do zakona o logorašima na nivou BiH“, istakao je on. 

Savez logoraša BiH organizirao je manifestaciju na kojoj je obilježen 9. maj ispred Kazneno-popravnog doma (KPD) u Foči, koji je tokom rata u BiH služio kao logor za nesrpsko stanovništvo.

Prema podacima Saveza, u logoru u Foči je od jula 1992. do oktobra 1994. bilo zatočeno 709 osoba, od čega 700 muškaraca, šest žena i troje djece.

Od tog broja iz logora KPD Foča ubijene su ili nestale 322 osobe.

Pred zgradom Kazneno-popravnog doma, koji je u periodu od 1992. do 1994. godine bio logor u kojem su ubijani i zlostavljani uglavnom Bošnjaci, te na mostu s kojeg su žrtve bacane u Drinu, najveću grobnicu Bošnjaka, okupilo se nekoliko stotina logoraša iz cijele BiH.

“Nema loših naroda”

Među onima koji su odali počast svim žrtvama bili su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, te Roy Gutman, novinar koji je 1992. godine prvi obavijestio svjetsku javnost o postojanju koncentracionih logora u BiH.

„Sigurnosna situacija u logoru je bila grozna, naročito prva tri mjeseca kada se obavljao isljednički posao, kada su vršene najveće torture nad zatočenicima. Svakodnevna su bila premlaćivanja, noću ali i preko dana, ponekad su završavana i ubistvima. Svakodnevno smo mogli čuti i pucnje, a tako odvedeni se nisu vraćali u svoje sobe”, prisjetio se Dževad Lojo, jedan od preživjelih iz KPD-a Foča. 

„Nismo ovdje došli da bilo koga provociramo, da nepravedno optužujemo ili da bilo koga uvrijedimo. Došli smo da se sjetimo naše nevino ubijene braće i pošaljemo poruku mira svim ljudima u BiH. Nema loših naroda, zločin se ne može generalizirati i pripisivati cijelim nacijama, svaki paćenik ima svoje ime i prezime i svaki zločinac ima svoje ime i prezime”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

U znak sjećanja na žrtve logora u Drinu je ovom prilikom sa Željezničkog mosta spušteno cvijeće.

Obilježavanje 20 godina od otvaranja velikog broja koncentracionih logora u BiH bit će nastavljeno u četvrtak, 10. maja, ceremonijom u Hadžićima.

Izvor: Agencije