Tadić znao za kontakt Dačića s kriminalcima

Dačić tvrdi da nikoga nije štitio i da su dokaz za to hapšenja članova klana Darka Šarića (AFP)

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je znao za kontakte premijera sa predstavnicima narko-klana Darka Šarića, ali da nikada nije dobio informacije da je Ivica Dačić “pod krivičnim gonjenjem”.

Tadić je rekao agenciji Fonet da njegov šef kabineta Miodrag Rakić i on nemaju nikakve veze sa ovom kampanjom, kao što nemaju ni utjecaj na listove u kojima je ovo pitanje otvoreno, dodajući da su ti listovi povezani sa “Vladinim krugovima”.

Odgovarajući na pitanje kada je prvi put čuo za kontakte Dačića sa članovima Šarićevog klana, on je rekao da ne može govoriti o svim podacima koje je dobio, jer ima obavezu čuvanja državne tajne i kako bi obezbijedio da istraga bude efikasna, prenosi Srna.

Objašnjenje u budućnosti

“Kada se istraga završi i ovaj proces dobije epilog u sudskom postupku, spreman sam da dam sva objašnjenja, kao bivši predsednik Republike i Saveta za nacionalnu bezbednost”, dodao je Tadić.

Odgovarajući na kritike potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića da je pregovarao sa Dačićem o formiranju Vlade, iako je znao za njegove kontakte sa Šarićevim klanom, Tadić je precizirao da nikada nije dobio informacije takvog karaktera da je Dačić pod krivičnim gonjenjem.

On je, međutim, rekao da je i taj razlog, kao i mnogi drugi, utjecao da, kao pregovarač o sastavljanju Vlade poslije izbora, nije želio prihvatiti da Dačić bude premijer, ni da Mlađan Dinkić bude ministar finansija i privrede, jer DS, čiji je Tadić bio lider, ne bi mogao utjecati na političke procese u zemlji.

Tadić smatra da se Vučiću, pitanje koje postavlja njemu o političkoj odgovornosti, vraća kao bumerang, jer on sada sjedi u Vladi sa Dačićem.

Za Tadića je značajno što su i ljudi koji danas vode DS uvidjeli da je neprihvatanje svih uslova Dačića i Dinkića bilo vrlo korisno za tu stranku.

Tadić je ocijenio da će način na koje stranke u Vladi vode zemlju, rješavaju unutrašnje razmirice i razgovaraju  o pitanjima iz prošlosti definirati njihov potencijal da vode zemlju u budućnosti.

Dačićev demant

Dačić je demantirao optužbe da je dobio telefon od Darka Šarića i istakao da nikada sa Rodoljubom Radulovićem, zvanim Miša Banana, nije razgovarao o odbjeglom narko–bosu.

„Nikada se nisam sastajao sa licima za koje mi je naznačeno da su iz kriminogenih sredina, nikada moje komunikacije nisu bile usmerene protiv državnih nacionalnih interesa“, kazao je Dačić.

On tvrdi da nikoga nije štitio i da su dokaz za to hapšenja članova klana Darka Šarića.

Ranije ove sedmice, Vučić nije mogao odgovoriti na novinarsko pitanje da li bi i prije šest mjeseci pravio Vladu sa Dačićem da je tada znao za njegove navodne kontakte sa ljudima bliskim Šariću.

„Zatekli ste me pitanjem i nisam u stanju da vam u ovom trenutku odgovorim. Izvinjavam se što sam bio nesposoban. Potpuno sam zatečen pitanjem“, rekao je Vučić.

Izvori: Al Jazeera i agencije