Tadić: Zaslužili smo status kandidata

Tadić: Još uvijek se ne zna da li će Srbija dobiti status kandidata (AFP)

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija ispunila uslove da dobije status kandidata za ulazak u Evropsku uniju i da je to potpuno zaslužila, prenijela je press-služba srbijanskog lidera.

„Srbija je u izveštaju Evropske komisije ocenjena pozitivno kao država koja sprovodi duboke reforme, ključni je faktor stabilnosti i pomirenja u regionu, završila je saradnju sa Haškim tribunalom i postiže konkretna rešenja u dijalogu Beograda i Prištine, vodeći računa o legitimnim interesima srpskog naroda i države na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopćenju.

„Još uvek se međutim ne zna, uprkos svemu učinjenom, da li će Srbija dobiti status kandidata ili će on biti uslovljen za nas, Srbiju, na neprihvatljiv način i zbog toga sačekajmo 9. decembar, kada će Savet EU doneti konačnu odluku”, poručio je Tadić.

Prostor za kompromis

Potpredsjednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Ðelić izjavio je da je Srbija danas nešto bliže statusu kandidata za člana EU nego što je bila u petak, nakon govora njemačke kancelarke Angele Merkel u Bundestagu, ali da će se politika pritisaka nastaviti do 9. decembra i da nema mjesta za pretjerani optimizam, prenosi Tanjug.

Ðelić je rekao da je Srbija spremna na sve forme dogovora i da je u pitanju i regionalna saradnja, ali ne i po cijenu državne politike oko Kosova.

On je istakao da će se tek vidjeti da li će sa strane evropskih partnera preovladati želja da Srbija bude ohrabrena da nastavi evropski put ili će prevagnuti nešto drugo.

„Očekuje se da se dogovorimo oko regionalnog predstavljanja zvaničnika sa Kosova. Ima pokušaja da se izbaci Rezolucija 1244 iz toga i očekuje se da se nastavi uklanjanje barikada“, objasnio je Ðelić.

On je rekao da je Srbija već dala određeni broj prijedloga za regionalno predstavljanje kosovskih zvaničnika koje su u skladu sa njenim Ustavom i da će i u narednim danima davati takve prijedloge.

Na pitanje da li ima još prostora za kompromis, Ðelić je odgovorio da „uvek ima prostora u Evropi“ i da je Srbija ispunila ono što je rekla Evropska komisija 12. oktobra.

Blanko kandidatura

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić izjavio je da je Srbija danas bliže statusu kandidata za članstvo u EU nego što je bila jučer, ali da nije siguran da će dobiti „blanko kandidaturu“ i da predstoje određena uslovljavanja.

„Srbija je bliže toj kandidaturi zbog uklanjanja barikada na severu Kosova i Metohije, sporazuma koji je postignut u Briselu i ublažavanja stavova prema zapadnom Balkanu“, rekao je Simić.

On je ocijenio da su izbori u Hrvatskoj i Sloveniji pokazali da se Balkan udaljava od nacionalizma, a da bi zaustavljanje Srbije ili Crne Gore na putu evropskih integracija značilo da EU ne bi bila dio rješavanja problema na Balkanu nego sam po sebi problem.

Izvor: Agencije