Tadić: Tajkuni žele vladu bez DS-a

Boris Tadić kaže da su mu neki od srpskih tajkuna željeli vidjeti leđa (AP)

Lider Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je da su mu neki od srbijanskih tajkuna željeli vidjeti leđa, jer su “prvi put u poslednjih 20 godina predstavnici te socijalne grupacije morali da čekaju na sastanak kod njega, a ne da ulaze na otvorena vrata”.

On je u intervjuu za beogradski sedmični list NIN priznao da su tajkuni finansirali DS, ali je naglasio da je on to prekinuo.

“Tada je nastala ova vrsta odnosa, zbog kojeg su želeli da mi vide leđa. Oni ostvaruju svoje interese, iako, sasvim sigurno, neki od njih imaju mesto u srpskoj privredi, mogu da doprinesu, ali po pravilima igre, ne tako što koriste privilegije koje im država obezbeđuje da uvećavaju svoje bogatstvo, što posluju u okolnostima gde ne pokazuju konkurentnost”, rekao je Tadić.

Mišković ne želi Tadića

Naveo da je u prethodne četiri godine došlo do prekida načina u komunikaciji između vlasti i predstavnika krupnog kapitala “na način kako je to bilo u prošlosti”.

Tadić je ocijenio da je vlada Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i Ujedinjenih regiona Srbije (URS) ona vlada koju tajkuni žele vidjeti, jer su proteklih godina izgubili mogućnost uvećavati svoje bogatstvo zahvaljujući privilegijama koje im daje država.

Na pitanje da li je Miroslav Mišković taj koji želi vladu bez DS-a, Tadić je odgovorioe: “Mislim da da. Verujem da je to” i dodao kako je sasvim siguran da Mišković ne želi vladu u kojoj bi bili on i DS.

Tadić je negirao da će podnijeti ostavku u DS-u, jer to od njega nisu tražili organi stranke.

Tadić je prihvatio da je odgovoran za rezultate izbora i objasnio kako ne želi prebacivati odgovornost, jer je on taj koji je izgubio predsjedničke izbore.

Naveo je da se zalaže za ispitivanje odgovornosti i demokratske promjene u DS-u, ali ne za čistku po principu staljinističkih metoda.

On je potvrdio da je DS platila, između ostalog, cijenu bahatih ljudi iz njenih redova i dodao da će pravosudne institucije, ukoliko se neko nezakonito obogatio iz DS-a, te osobe procesuirati.

Najveća greška

Kao svoju najveću grešku Tadić je naveo to što unutar DS-a nije inicirao promjene i smjene kada je bilo vrijeme.

“A zašto to nisam uradio? Jer se nisam bavio DS-om, nego sam obavljao funkciju predsednika Srbije. Ja nisam imao fizičkog vremena da se bavim DS-om”, naveo je on.

Negirao je da će podnijeti ostavku u DS-u i objasnio da to od njega nisu tražili organi stranke.

Na pitanje da li je moguća velika koalicija DS-a i SNS-a te da li bi on bio njen premijer, Tadić je rekao da nije prorok, ali da u ovom momentu nema pregovora između te dvije stranke na bilo kom nivou.

Izvor: Agencije