Tadić: Srbija će preduprijediti krizu

Cvetković, Tadić i guverner NBS-a Dejan Šoškić: Kako protiv krize (Tanjug)

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će Srbija reagirati na vrijeme kako bi preduprijedila efekte novog vala ekonomske krize, čiji se udar očekuje sljedeće godine.

“Potrošićemo veliku energiju kako bismo minimizovali efekte krize, otvorili nova radna mesta i sačuvali ona koja već postoje”, rekao je on poslije sastanka izvršne vlasti s predstavnicima privrede i banaka u subotu u Beogradu.

Šoškić: Ima prostore za korekcije

Guverner NBS-a Dejan Šoškić izjavio je da postoji prostor da se izvrši korekcija odluke o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banaka, što treba omogućiti jednostavnije kreditiranje srednjih preduzeća koja imaju probleme s likvidnošću.

On je je upozorio da je na sastanku državnog vrha s privrednicima i predstavnicima banaka, koji je trajao oko četiri sata, ipak zaključeno da inicijativa za smanjenje obavezne rezerve banaka nije korak u dobrom pravcu.

Šoškić je rekao da se razgovaralo o zahtjevima privrede da se izvrši relaksacija bankarskog sektora na način da se ne ugozi njegova stabilnost.

Prema njegovim riječima, taj prijedlog razmatrat će NBS u ponedjeljak.

Tadić je istakao da vjeruje da će Srbija i dogodine ostvariti pozitivan privredni rast.

“Ovaj sastanak se događa u trenutku kada 2012. možemo očekivati ekonomski udar i on je već započeo, ali važno je da se Srbija nosi sa krizom. Ostvarićemo pozitivan privredni rast i ove, a verujem i sledeće godine”, kazao je on, prenosi Tanjug.

Tadić je istakao da vjeruje da će Srbija i dogodine ostvariti pozitivan privredni rast.

Predsjednik je istakao da će se mnoge zemlje suočiti s novim valom recesije i čak udvostručavanjem nezaposlenosti, ali da će Srbija, iskorištavanjem svih unutrasnjih resursa i privlačenjem ivestitora, izbjeći takvu sudbinu.

“Postoji izvesna mogućnost da neka preduzeća koja ne mogu da opstanu u zemljama sa visokom cenom rada dođu u Srbiju, i to se već dešava”, rekao je Tadić.

Dosta je obećanja

On je istakao da, bez obzira ne sve mjere koje će biti preduzete, ne treba građanima davati obećanja, budući da niko više nema pouzdane parametre na kojima bi ta obećanja mogao temeljiti.


Biznismeni na sastanku u Beogradu [Tanjug]

“Kakav će biti naš uspeh najbolje je da ne obećavam građanima, dosta je bilo obećanja, došlo je vreme da se ponašamo na drugačiji način, jer niko ne može da predvidi kako će izgledati svetska ekonomija, bezbednost i politika”, kazao je Tadić.

On je poručio da će, on sam, ali i predstavnici Vlade, narednih dana razgovarati s potencijalnim stranim investitorima.

Prema njegovim riječima, i preduzeća i sindikati trebaju preuzeti svoj dio odgovornosti i da doprinesu postizanju saglasnosti oko mjera ekonomske politike.

Tadić je istakao da je Srbija, kao i čitav svijet, povezana s ekonomskom situacijom u Evropskoj uniji (EU) i da se pažljivo prate dešavanja u zemljama eurozone s kojima Srbija ima najveću ekonomsku saradnju, ali i situacija na području CEFTA sporazuma.

Likvidnost bankarskog sistema

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je dogovoreno da Narodna banka Srbije (NBS) donese određene odluke koje će omogućiti bolju likvidnost u bankarskom sistemu putem izmjene klasifikacije za pojedine kategorije kredita, prenosi Tanjug.

On je, poslije razgovora s predstavnicima privrede i banaka u subotu u Beogradu, istakao da je dogovoreno da to bude prvi u nizu sastanaka koji će se održavati u narednom periodu na mjesečnom nivou.

Bit će formirana uža gruga sastavljena od dva predstavnika banaka, dva predstavnika privrede i guvernera i premijera.

Prema njegovim riječima, bit će formirana uža gruga sastavljena od dva predstavnika banaka, dva predstavnika privrede i guvernera i premijera, koji će se sastajati zajedno s predstavnicima sindikata kako bi se obezbijedilo da Srbija sa što manje troškova prođe kroz krizu i da se obezbijedi makroekonomska stabilnost.

Premijer je naglasio da je sastanak bio konstruktivan i da je bilo riječi o trenutnoj ekonomskoj situaciji u zemlji, ali i o tome kako se suprotstaviti potencijalnoj ekonomskoj krizi i prelijevanju problema iz eurozone.

Izvor: Agencije