Tadić odustao od kandidature za šefa DS-a

Glavni rival Tadića (lijevo) je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas (desno) (Nenad Miloševi? / Tanjug)

Predsjednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je u nedjelju da se na predstojećoj izbornoj skupštini demokrata neće kandidirati za lidera stranke, i da će, vjerovatno, biti kandidat za novu funkciju počasnog predsjednika.

“To će biti moja funkcija u stranci, a šta će  biti moje društvene uloge na svim drugim poljima  – o tome ćemo razgovarati u  mesecima koji dolaze”, izjavio je Tadić novinarima poslije sjednice Glavnog odbora DS-a u Beogradu.

Tadićev unutarstranački rival je beogradski gradonačelnik Dragan Đilas.

Tadić je istakao da se ne osjeća ucijenjenim, ali da je postojala opasnost od podjela u redovima demokrata, te da je odluku donio rukovodeći se interesom stranke, a time i čitavog društva, prenosi Tanjug.

‘Objektivna prijetnja’

“Razlog očuvanja jedinstva DS-a je iznad svih nas i time smo pokazali veliku zrelost, nije bilo ucena, već se nad nama nadvila objektivna pretnja. Ja sam, podsećam vas, sve vreme želeo da nešto postignem, a ne da nešto postanem, dovoljno sam toga postao u životu, za mene je mnogo dominantniji motiv postignuća, nego postanuća”, rekao je Tadić.

Konsenzus je u stranci, kako je objasnio, postignut oko toga kojim putem treba ići, oko strukturnih i statutarnih promjena i oko toga ko će obavljati koju ulogu ako bude izabran na funkciju u DS-u.

Sadašnji potpredsjednik stranke Dragan Šutanovac također je odustao od kandidature za mjesto potpredsjednika na sljedećoj izbornoj skupštini.

Tadić je dodao da je dobio uvjeravanja da će se DS efikasno zaštititi od utjecaja tajkuna i da sa njima saradnja neće biti produbljivana.

Upitan da li se osjeća kao pobjednik ili pobijeđeni, Tadić je rekao da je postignuti konsenzus velika pobjeda za sve u stranci, a time i za njega.

“Uspeli smo da napravimo važne statutarne izmene i stvorili pretpostavku da DS  bolje funkcioniše i onda ćemo plaćati manje cene na izborima u budućnosti. Ja  verujem da ćemo vrlo brzo doći i do nove vlade. Ova Vlada nema potencijal da opstane u dužem vremenskom intervalu”, uvjeren je Tadić.

Izvor: Agencije