Szijjarto: Mađarska ne kupuje ruski plin zbog prijateljstva s Moskvom

Optužuju nas da smo naklonjeni Rusiji, rekao mađarski ministar vanjskih poslova (EPA)

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je u Sloveniji da Mađarska mora kupovati ruski plin sve dok ne postoje alternativni izvori koji bi zadovoljili potrebe njene ekonomije, te odbacio tezu po kojoj se Budimpešta energetski oslanja na Rusiju zbog bliskosti vlade premijera Viktora Orbana s Moskvom i predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Takve optužbe su uznemiravajuće i nisu poštene”, kazao je mađarski šef diplomacije u razgovoru za Slovensku televiziju, govoreći o planovima o izgradnji više LNG terminala za tekući plin u susjednim zemljama koji još nisu realizirani, a preko kojih bi i Mađarska mogla kupovati američki plin u okviru evropske strategije diverzifikacije izvora nabave i transportnih ruta.

“Ti planovi lijepo zvuče, ali je pravo pitanje možete li ispuniti ono što obećate. Ekonomija ne može živjeti od obećanja, ona treba plin”, kazao je Szijjarto.

“Optužuju nas da smo naklonjeni Rusiji, ali je istina da ti planovi ovise o Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Rumunjskoj, pa i SAD-u”, rekao je.

Strateški partneri

Naglasio je da bi Mađarska rado na energetskim i infrastrukturnim poslovima surađivala sa susjednim državama, budući da već ima izgrađene plinovode, pa bi se mogla povezati s budućim terminalom na Krku koji još ne postoji ili s rumunjskim LNG terminalom za koji još nije riješeno pitanje financiranja, ali i s talijanskim LNG-om kod Trsta preko Slovenije kad se tome ne bi protivile neke političke snage u Ljubljani, pri čemu je spomenuo ministricu za infrastrukturu Alenku Bratušek.

“Što učiniti ako plin ne možemo dobiti od prijatelja i saveznika, što učiniti kad oni ne ispune obećanja i ne obave svoju zadaću?”, upitao se Szijjarto u razgovoru za Slovensku televiziju.

Što se tiče moguće saradnje pri gradnji slovenske pruge Koper-Divača, za što je više godina bila zainteresirana Mađarska zbog zanimanja za dobivanje koncesije u luci Koper, Szijjarto je rekao da je nakon neformalnog odustajanja Ljubljane nađeno dobro alternativno rješenje. U tom su smislu, rekao je, u zaključnoj fazi sporazumi da se strateški interes Mađarske za lučkim uslugama ostvari u susjednom  Trstu.

Izvor: Agencije