Oglasi

Svjetsku ekonomiju pušenje košta 1.000 milijardi dolara godišnje

Osim ekonomske štete, do 2030. godine, pokazuju istraživanja, godišnje će zbog pušenja umirati osam miliona ljudi.
U svijetu je trenutno 1,1 milijarda pušača; puši svaki peti stanovnik stariji od 15 godinaReuters

Pušenje košta globalnu ekonomiju više od 1.000 milijardi dolara godišnje, a do 2030. godine od posljedica uživanja u duhanu smrtno će stradavati osam miliona ljudi godišnje.

Ovo je pokazalo istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i američkog Državnog instituta za rak, čiji su rezultati objavljeni u utorak.

"Duhanska industrija proizvodi i na tržište izbacuje proizvode od kojih ranije umiru milioni ljudi, koji predstavljaju velik trošak za kućanstvo, a mogli bi se potrošiti na obrazovanje i hranu te predstavljaju ogroman trošak za zdravstvenu zaštitu, zajednice i zemlje", kazao je zamjenik direktorice WHO-a Oleg Čestnov. 

U svijetu je trenutno 1,1 milijarda pušača, što znači da je svaki peti stanovnik naše planete stariji od 15 godina pušač, pokazalo je istraživanje dviju prestižnih institucija.

Povećati poreze

Svake godine od bolesti i oboljenja povezanih s pušenjem ili žvakanjem duhana umire oko šest miliona ljudi, a do 2030. godine ta bi se brojka, prema predviđanjima NCI-a i WHO-a, mogla povećati na osam miliona.

Više od 80 posto pušača iz zemalja je s niskim i srednjim prihodom.

Zdravstveni stručnjaci tvrde da je duhan najveći globalni uzrok smrtnosti na koji se može utjecati i da bi politika smanjenja upotrebe duhana mogla imati velike pozitivne rezultate.

Kad bi svaka zemlja povećala porez na cigarete i odredila da on iznosi 0,80 dolara po kutiji, godišnji državni prihod povećao bi se za 140 milijardi dolara.

Ovo bi rezultiralo smanjenjem broja pušača za oko 66 miliona, piše u izvještaju, koji se zasniva na podacima studije iz 2016. godine.

WHO ističe da brojne zemlje ne primjenjuju poreze na duhanske proizvode na odgovarajući način.

Za finansiranje kampanja protiv pušenja koristi se manje od 0,4 posto takvih nameta, što je premalo.

Zabrana brendiranja duhanskih proizvoda

U izvještaju, u čijem je sastavljanju učestvovalo 70 stručnjaka, piše da su vlade tokom 2013. i 2014. godine potrošile manje od milijardu dolara na kontrolu proizvodnje i distribucije duhanskih proizvoda.

Australske države među prvima su zabranile pušenje na javnim mjestima, a sad je tako širom svijeta.

Nedavni propis, kojim se zabranjuje svako brendiranje na pakiranjima cigareta, s pažnjom se prati u inozemstvu i ima utjecajne pristalice.

Među zemljama koje razmatraju primjenu slične politike protiv duhanskih proizvoda nalaze se Norveška, Slovenija, Kanada, Singapur, Belgija i Južnoafrička Republika, piše u studiji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.