Svjetsko tržište dronova bit će vrijedno 14 milijardi dolara

Bespilotne letjelice, pokazuje studija, najviše se koriste u građevinarstvu, energetici i rudarstvu (Reuters)

Svjetsko tržište dronova za civilne namjene, na kojem dominiraju kineski proizvođači, utrostručit će se u sljedećih 10 godina, na 14,3 milijarde dolara, prema novom istraživanju, dok američki dužnosnici upozoravaju na sigurnosne rizike.

Procjenjuje se da će tržište ove godine doseći vrijednost od 4,9 milijardi dolara, a u idućim godinama podržat će ga postepeno otvaranje američkog zračnog prostora i pojačana upotreba u komercijalnim industrijama, navodi se u studiji kompanije za analize u avijaciji Teal Group.

Objava izvještaja vremenski se poklopila s pojačanim bojaznima američkih vlasti i kompanija za sigurnost, budući da bi Peking preko bespilotnih letjelica proizvedenih u Kini mogao doći do osjetljivih podataka i snimaka.

Građevinarstvo, energetika, rudarstvo…

Kineski proizvođači opskrbljuju tri četvrtine svjetskog komercijalnog i potrošačkog tržišta, izjavio je autor studije Phil Finnegan iz Teal Grupa.

U maju je američko Ministarstvo domovinske sigurnosti upozorilo domaće kompanije da bespilotne letjelice proizvedene u Kini predstavljaju rizik za njihove podatke, prema bilješci koju je analizirao Reuters.

Kineski proizvođač bespilotnih letjelica DJI, koji je u centru kritika, nazvao je sigurnosne brige “lažnima” i “pogrešnima”.

Klijenti DJI-ja imaju “potpunu” kontrolu nad svojim podacima, naglasio je glasnogovornik kompanije Michael Oldenburg u telefonskom razgovoru.

Vodeći su tržišni segment za bespilotne letjelice, pokazuje studija, inspekcije u industriji, najviše u građevinarstvu, energetici i rudarstvu.

U tim se sektorima bespilotne letjelice koriste, između ostalog, za snimanje pogona, rudnika i dalekovoda.

‘Obustaviti sve oblike integracije’

Na drugom je mjestu poljoprivreda, gdje se letjelice koriste za prskanje usjeva i analizu polja.

Američka vojska je u 2017. godini prestala koristiti DJI-ove dronove.

Senatska verzija zakona o dozvoli korištenja u nacionalnoj odbrani sadrži odredbu kojom se Ministarstvu odbrane zabranjuje korištenje kineskih bespilotnih letjelica.

Cape, kalifornijska firma koja prodaje softver za dronove sigurnosnim agencijama, objavila je u srijedu da će “obustaviti sve oblike integracije” s DJI-jem i drugim kineskim proizvođačima dronova.

Izvor: Agencije