Oglasi

Svjetsko priznanje za Istraživački odjel Al Jazeere

Ekipa dokumentarnog filma 'Ukradeni raj' dobila nagradu u Londonu za otkrivanje korupcije u vlastima na Maldivima.

 

Istraživački odjel medijske kuće Al Jazeera dobitnik je nagrade za najbolje izvještavanje o korupciji, priznanja koje je dodijeljeno na ceremoniji One World Media u britanskoj prijestolnici Londonu.

Dokumentarni film Stealing Paradise (Ukradeni raj) pruža uvid bez presedana u rad korumpiranih vlasti.

Prikazuje nevjerovatan stepen mahinacija na vrhu administracije Maldiva, otočke države poznate kao destinacija za odmor.

Maldivski predsjednik Abdulla Yameen optužuje se za krađu, primanje mita i pranje novca.

Jedna od osoba koja je donosila novac kaže kako je predsjednik dobijao i milion dolara u kešu, u punim vrećama koje je "teško za nositi".

Nagrade One World Media ističu vitalnu ulogu novinara koji izvještavaju o dešavanjima iz država u razvoju.

Prijetnje smrću

Ukradeni raj je privukao globalnu pažnju kada je predsjednik Yameen unajmio pravne i firme za odnose s javnošću iz Londona kako bi pokušao spriječiti objavu Al Jazeerinog dokumentarca.

Vlasti Maldiva su također zaprijetile teškim posljedicama svima "koji su na bilo koji način povezani s dokumentarnim filmom Al Jazeere".

Prijetnje su objavljene na državnoj televiziji, a nakon njih su uslijedile policijske racije na dva medija u prijestolnici Maleu.

Will Jordan, Al Jazeerin novinar-istražitelj iz Londona, primio je veći broj prijetnji smrću na društvenim medijima, što je dovelo do policijske istrage.

Prihvatajući nagradu, Jordan je ovo priznanje posvetio uspomeni na Yameena Rasheeda, pisca koji je u aprilu ubijen ispred vlastite kuće.

"Svi moramo nastaviti raditi na otkrivanju korupcije, koja potkopava sva društva na svijetu, bez obzira da li su ona velika ili mala", istakao je Jordan.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.