Svjetsko atletsko prvenstvo u Dohi: srebrna medalja za Amela Tuku

Rezultat Tuke u Dohi najveći je uspjeh bosanskohercegovačke atletike (Anadolija)

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka osvojio je srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Dohi nakon što je u finalnoj utrci na 800 metara večeras zauzeo drugo mjesto.

Dvadesetosmogodišnji Tuka u finalu SP-a dionicu je istrčao u vremenu  1:43.47, što mu je najbolji rezultat u sezoni, a osvajanjem srebrne medalje ostvario je i najbolji rezultat u karijeri, nakon bronze na SP-u u Pekingu 2015.

Prvo mjesto osvojio je Donovan Brazier s američkim i rekordom svjetskih prvenstava 1:42.34, dok je bronza pripala Kenijcu Fergusonu Rotichu (1:43.82).

U finalu su još nastupili Bryce Hoppel (SAD), Adrian Ben (Španija), Wesley Vazquez (Portoriko), Marco Arop (Kanada) i Clayton Murphy (SAD).

Riječima ne mogu opisati osjećaje, hvala vam i volim vas, napisao je Tuka nakon utrke

Prije toga bosanskohercegovački trkač plasman u polufinale osigurao je osvojivši treće mjesto u svojoj grupi, s vremenom 1:45.62, a potom je u polufinalnoj grupi bio prvi (1:45.63), čime je izborio plasman među najboljih osam.

Tuka je u Dohu doputovao s najboljim evropskim vremenom u ovoj disciplini (1:43.62), a sedmim u svijetu, te s ambicijom da Bosni i Hercegovini donese još jednu svjetsku medalju.

Dvije pobjede u Dijamantnoj ligi

Rekorder Bosne i Hercegovine na 400 i 800 metara pažnju svijeta privukao je 2015, kada je na Svjetskom prvenstvu u Pekingu osvojio bronzanu medalju.

No, nešto kasnije, na Olimpijskim igrama u Riju 2016, kada su navijači u Bosni i Hercegovini očekivali prvu olimpijsku medalju, podbacio je, osvojivši 12. mjesto.

Na evropskim prvenstvima osvajao je šesto (2014. u Zuerichu) i četvrto mjesto (2016. u Amsterdamu).

Može se pohvaliti i dvjema pobjedama na mitinzima Dijamantne lige. U julu 2015. u Monaku je istrčao 1:42.51, a u maju 2019. u Stockholmu 1:46.68.

Dvostruki je prvak Balkana, a njegov plasman u Dohi najveći je uspjeh bosanskohercegovačke atletike.

Tukina reakcija nakon prolaska kroz cilj

Nakon historijske utrke za Bosnu i Hercegovinu Tuka se oglasio na Facebooku riječima:

“Ljudi, samo da vam se kratko javim! Ljudi, srebreni sam. Presretan sam. Hvala Bogu na svemu. Riječima ne mogu opisati osjećaje. Hvala vam i volim vas… Vaša podrška mi je bila vjetar u leđa!”

Izvor: Al Jazeera