Svjetski proizvođači aviona u Abu Dhabiju

U Abu Dhabiju se završava trodnevni sajam avijacije, kojem prisustvuju predstavnici te industrije iz cijelog svijeta. Njima, čini se, uštede nisu prioritet – muzika za predstavnike 175 kompanija iz 70 zemalja širom svijeta koji su došli na ovogodišnji sajam avioindustrije u Abu Dhabi.

Domaćin sajma je Al Bateen, jedini aerodrom za privatne avione u toj regiji. Osim predstavljanja novih modela, predstavnici aerodroma tvrde da je ovogodišnji sajam bio odlična prilika za sklapanje novih ugovora, ali i za upoznavanje i razmjenu iskustva cjelokupne industrije.

“To je sjajan događaj za Al Bateen, budući da je to jedini aerodrom u regiji posvećen najviše privatnim letjelicama, tako da sajam upotpunjuje našu ponudu”, kaže Tony Douglas, izvršni direktor aerodroma.

Na sajam po avion

Američki proizvođač poslovnih mlaznih aviona Gulfstream predstavio je model koji je nedavno postavio rekord za najbrži let od Havaja do Singapura.

“Ne bismo bili ovdje da nismo uočili dobru priliku za predstavljanje naših modela. Iz perspektive prodaje, bilježimo odlične rezultate u Abu Dhabiju te široj regiji”, kazao je Trevor Esling iz Gulfstreama.

U tri dana, koliko traje sajam, organizator očekuje da će zabilježiti više od 17.000 posjeta. Mnogi su došli jednostavno da razgledaju, ali bilo je i arapskih biznismena koji planiraju kupovinu.

“Došli smo vidjeti ponudu. Ako Bog da, nadam se da ću uskoro kupiti svoj avion”, kaže saudijski biznismen Saleh Mouhammed.

Treću godinu aerodrom Al Bateen organizira ovaj događaj. Do sada su najpopularniji izlagači Piper i Gulfstream od manjih te Airbus i Boeing od velikih kompanija.

Izvor: Al Jazeera