Oglasi

Svjetski program za hranu smanjio pomoć Palestincima

Ukinuta je ili reducirana pomoć za približno 192.000 Palestinaca kroz ovaj program Ujedinjenih naroda zbog smanjenja donacija.
Izrael je za oko 11 miliona dolara smanjio prihod od poreza koji mjesečno prikuplja u ime Palestinaca.Arhiva

Svjetski program za hranu - WFP suspendirao je ili smanjio pomoć za Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i Pojasu Gaze zbog nedostatka sredstava, saopćili su zvaničnici.

Približno 27.000 Palestinaca više ne prima pomoć kroz ovaj program Ujedinjenih naroda, rekao je Stephen Kearney, direktor organizacije za plestinske teritorije.

Još oko 165.000 Palestinaca, uključujući njih oko 110.000 u Gazi, prima 80 posto uobičajene svote, rekao je on.

Odluka o ovome donesena je zbog postepenog smanjenja donacija tokom protekle četiri godine, a najveće posljedice imalo je američko rezanje sredstava.

WFP je u 2018. glodini davao pomoć za oko 250.000 ljudi u Gazi i oko 110.000 na Zapadnoj obali.

Nisu obnovljene WFP-ove kartice

Maha Al-Nawajah iz sela Yatta u blizini Hebrona rekla je da sada kupuje manje potrepština.

"Nisu obnovili moju karticu u decembru", kazala je 52-godišnja majka, misleći na karticu WFP-a kojom je kupovala hranu za 12 članova njene porodice.

Dodala je da niko u njenoj porodici nije zaposlen.

"Moji sinovi nemaju dozvolu da uđu u Izrael, a moj suprug je povremeno dobije i može zaraditi neke pare tokom tog vremena", rekla je ona.

Neki Palestinci na Zapadnoj obali traže posao u Izraelu nadajući se većoj zaradi.

Međutim, za to su potrebne dozvole, a Izrael ih ne daje lako.

WFP je poslao poziv za donacije u decembru te je primio dodatna sredstva od Evropske unije i Švicarske, ali to ipak nije dovoljno, rekao je Kearney.

Kazao je da je agenciji potrebno 57 miliona dolara te dodao da će sada tražiti sredstva novih donatora kako bi se popunila praznina.

Donald Trump smanjio pomoć

Također je rekao da postoji strah da će smanjenje donacija utjecati na lokalnu ekonomiju, jer su stanovnici koristili kartice da kupe namirnice u lokalnim trgovinama.

Gotovo 80 posto stanovnika Pojasa Gaze oslanja se na međunarodnu pomoć.

Pojas Gaze je pod blokadom Izraela i Egipta više od dest godina.

Izrael je pokrenuo tri vojne ofanzive na Gazu od 2008. godine.

Američki predsjednik Donald Trump smanjio je pomoć Palestincima za oko 500 miliona dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.