Svjetski program za hranu dobio Nobelovu nagradu za mir

Nagrada dolazi uz 10 miliona norveških kruna, odnosno gotovo 935.000 eura, i zlatnu medalju koja će biti dodijeljena na ceremoniji u Oslu 10. decembra (EPA)

Svjetski program za hranu dobio je Nobelovu nagradu za mir za napore u borbi protiv gladi i nesigurnosti u snabdijevanju hranom širom svijeta, saopćila je predsjednica Norveškog Nobelovog komiteta Berit Reiss-Andersen, a prenosi agencija AP.

Iako Norveški Nobelov komitet u apsolutnoj tajnosti čuva kog kandidata smatra svojim favoritom, proglašenju dobitnika nagrade uvijek prethode spekulacije, prenosi Tanjug.

Ove godine su kao mogući favoriti izdvojeni švedska aktivistkinja za borbu protiv klimatskih promjena Greta Thunberg, ruski disident Aleksej Navalni i Svjetska zdravstvena organizacija, zbog napora u suzbijanju pandemije korona virusa.

Među kandidatima za Nobelovu nagradu za mir našlo se 211 pojedinaca i 107 organizacija.

Nominacije mogu da predlože određene grupe, uključujući zakonodavce i lidere država i određene međunarodne institucije.

Rok za nominaciju

Krajnji rok za nominacije bio je 1. februar, što znači da su male vjerovatnoće da se oni koji se nalaze na prvoj liniji fronta u borbi protiv COVID-a 19, koja je proglašena pandemijom u martu, nađu među kandidatima.

Nagrada dolazi uz 10 miliona norveških kruna, odnosno gotovo 935.000 eura, i zlatnu medalju koja će biti dodijeljena na ceremoniji u Oslu 10. decembra.

Ovogodišnja ceremonija biće održana u smanjenom obimu zbog pandemije korona virusa.

Do sada su proglašeni ovogodišnji pobjednici Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu, fiziku, hemiju i književnost.

Sljedeće sedmice biće proglašen dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju.

Izvor: Agencije