Svjetski mobilni kongres u Barceloni otkazan zbog korona virusa

Mobilni svjetski kongres smatra se jednim od najpopularnijih godišnjih tehnoloških događaja (EPA)

Svjetski mobilni kongres GSMA (MWC – Mobile World Congress) službeno je otkazan kao odgovor na desetine velikih kompanija koje su odustale od događaja zbog straha od korona virusa.

“Obzirom na sigurno i zdravo okruženje u Barceloni i zemlji domaćinu danas, GSMA je otkazala Svjetski mobilni kongres zbog globalne zabrinutosti zbog korona virusa, zabrinutosti za putovanja i drugih okolnosti, što onemogućava GSMA-i da održi događaj”, rekao je izvršni direktor GSMA-a John Hoffman u izjavi, prenosi Anadolija.

Industrijsko udruženje GSMA predstavlja više od 750 operatora i 400 kompanija. GSMA je organizator događaja koji se trebao održati od 24. do 27. februara.

Mobilni svjetski kongres smatra se jednim od najpopularnijih godišnjih tehnoloških događaja, gdje se tehnološke kompanije okupljaju kako bi pokazale svoje najnovije inovacije u vezi s mobilnim telefonima.

GSMA je u srijedu održala dva hitna sastanka kako bi odlučila o događaju ove godine. Sastanci su održani nakon što su BT – britanski telekom – Nokia, Orange, Deutsche Telekom i Vodafone, u srijedu rekli da se povlače sa događaja.

“Iako je u ovoj fazi teško znati koliki je potencijalni rizik, mi smo donijeli ovu odluku jer stavljamo najveći značaj na sigurnost i dobrobit naših zaposlenih, kupaca i partnera”, navedeno je iz Vodafonea u srijedu.

Otkazivanje kompanija

Ukupno je više od 35 kompanija otkazalo učestvovanje, uključujući Facebook, Amazon i Sony.

GSMA je prošle sedmice najavio mjere kojima je cilj povećati sigurnost događaja, uključujući zabranu putovanja putnicima iz kineske provincije Hubei i nadzor temperature. Očigledno da im to nije bilo dovoljno.

Prema navodima španskog dnevnog lista El Pais, događaj donosi gotovo 492 miliona eura (536 miliona dolara) gradu Barceloni i stvara 14.000 privremenih radnih mjesta.

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau rekla je u srijedu ujutro da je grad i dalje spreman da bude domaćin događaja.

“Sanitarne vlasti kažu da nema razloga za uzbunu”, rekla je Colau.

Španija je potvrdila dva slučaja korona virusa.

Izvor: Agencije