Svjetski mediji o Formuli E u Sarajevu: Prilika za grad poznat po opsadi

Gradsko vijeće Sarajeva jednoglasno podržalo ideju o kandidaturi grada za organizaciju utrke Formule E (EPA)

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, priželjkuje dobijanje domaćinstva utrke u Prvenstvu Formule E naredne godine nakon što je u srijedu Gradsko vijeće jednoglasnog podržalo prijedlog gradonačelnika bosanskohercegovačke prijestolnice.

Ovu vijest objavila je agencija Reuters, a brojni mediji širom svijeta su prenijeli informaciju iz glavnog grada BiH.

Tako Eurosport, specijalistički sportski medij, navodi kako je sada na Vijeću da odobri 100.000 eura, odnosno 116.040 američkih dolara za finansiranje studije izvodivosti sa organizatorima prvenstva utrka u kojima učestvuju bolidi sa elektropogonom.

Dodaje se kako još nema komentara iz Formule E.

Mediji podsjećaju kako su iz uprave ovog takmičenja objavili kako će naredna sezona (2018-19) biti otvorena u saudijskoj prijestolnici Rijadu, te kako se vode pregovori sa određenim brojem neimenovanih gradova.

Poznat grad po maglama

Reuters dodaje kako je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao kako bi dovođenje ove utrke u bh. prijestolnicu, čije se ime povezuje sa 44-mjesečnom opsadom u kojoj su ga držale snage bosanskih Srba tokom rata BiH, veoma značilo jačanju ekonomije i turizma.

Svjetski mediji navode kako je više od pola miliona stranih i domaćih turista došlo u Sarajevo i okolinu prošle godine, što je, prema podacima gradskih vlasti, povećanje za 22 posto.

Dodaje se kako, iako se hvali nekim od najvećih zelenih područja u regiji, Sarajevo leži u dolini, okruženo visokim planinama i guste magle su česta pojava.

Navodi se kako najveću krivicu za lošu kvalitetu zraka nose veliki saobraćaj, loše planiranje prostora kod izgradnje, te grijanje zasnovano na čvrstom gorivu.

Izvor: Al Jazeera i agencije