Svjetski lideri oštro osuđuju napad u Beču

Nakon napada u bolnicu je prevezeno petnaest osoba (EPA)

Napade u Beču, u kojima su u ponedjeljak navečer poginule najmanje tri osobe, oštro su osudili, uz ostale, italijanski premijer Giuseppe Conte, češki premijer Andrej Babiš, španski premijer Pedro Sanchez i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, prenosi Hina.

“U našoj zajedničkoj evropskoj kući nema mjesta mržnji i nasilju”, napisao je Conte na Twitteru na italijanskom i njemačkom oštro osudivši napade u Beču, dok je italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio poručio da “Evropa mora reagirati” nakon ovog “kukavičkog napada”.

Čaški premijer Andrej Babiš na Twitteru je izrazio solidarnost s Austrijom. “Zgrožen sam napadom na sinagogu u Beču i želim izraziti solidarnost s cijelim austrijskim narodom i mojim prijateljem (kancelarom) Sebastijanom Kurzom, napisao je Babiš.

Španski premijer Pedro Sanchez istakao je da s pažnjom prati vijesti koje stižu iz Beča “u noći bola izazvanoga još jednim bezumnim napadom”.

“Mržnja neće pokoriti naše društvo. Evropa će se čvrsto suprotstaviti terorizmu. Suosjećamo s obiteljima žrtava i izražavamo solidarnost s austrijskim narodom”, napisao je Sanchez.

Solidarnost Austriji izrazio je i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis istaknuvši da je potresen strašnim napadima u Beču. “Evropa je jedinstvena nasuprot teroru”, napisao je Mitsotakis.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas napisao je da “ne smijemo ustuknuti pred mržnjom koja pokušava podijeliti naša društva”.

“Premda razmjeri terorističkih napada još nisu poznati, u mislima smo uz ranjene i žrtve tih strašnih trenutaka”, stoji u tweetu njemačkoga ministra.

Jači od mržnje i terora

Predsjednica Evropske unije Ursula von der Leyen na istoj je društvenoj mreži napisala da je “zgrožena i tužna”. “Suosjećam s obiteljima žrtava i austrijskim narodom. Europa izražava punu solidarnost s Austrijom. Mi smo jači od mržnje i terora”, napisala je von der Leyen.

“Evropska unija snažno osuđuje taj kukavički čin koji gazi život i naše ljudske vrijednosti”, napisao je osudivši napad predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel

“Posvuda na našem kontinentu ujedinjeni smo protiv nasilja i mržnje”, poručio je predsjednik evropskog parlamenta David Sassoli, a šef europske diplomacije Josep Borrell ocijenio je da je riječ o “činu kukavištva, nasilja i mržnje”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je: “Ovo je naša Europa. Nećemo ustuknuti pred terorom, naši neprijatelji moraju znati s kim imaju posla”.

Napad su oštro osudili i hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. “Hrvatska je uz vas u ovim teškim trenucima”, poručio je Austrijancima predsjednik hrvatske vlade na svom Twitteru.

Najmanje tri osobe, među kojima napadač, ubijene su u simultanim terorističkim napadima u ponedjeljak navečer u središtu Beča, objavilo je austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer rekao je televiziji ORF da se radilo o više napadača koji su otvorili vatru na šest lokacija blizu centralne bečke sinagoge.

Policija je blokirala područje, ispraznila centar grada, stvorila sigurnosni perimetar i traga za više napadača koji su još u bijegu. Jedan od njih ubijen je u sukobu s policijom. Druga žrtva je civil. U obračunu je teško ranjen i policajac.

Trump i Biden osudili napade

Američki predsjednik Donald Trump osudio je u utorak napade u središtu Beča istaknuvši da “napadi zla” moraju prestati, a njegov protukandidat na predsjedničkim izborima, demokrat Joe Biden pozvao je na jedinstvo u suprotstavljanju nasilju.

Trump je na Twitteru osudio “još jedan ružan teroristički čin” u Beču dodavši da “napadi zla” moraju prestati.

“Sjedinjene Države stoje uz Austriju, Francusku i cijelu Evropu u borbi protiv terorista, uključujući i radikalne islamističke teroriste”, napisao je aktuelni predsjednik i republikanski kandidat uoči izbora. “Ti napadi zla na nedužne moraju prestati”, dodao je.

Predsjednički kandidat demokrata Joe Biden poručio je da “nakon strašnih terorističkih napada” u Beču “svi moramo ustati protiv mržnje i nasilja”.

Napade je osudio i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien. “Nema opravdanja za ovakvu mržnju i nasilje”, poručio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost O'Brien nakon napada u Beču.

Izvor: Agencije