Svjetski lideri čestitali Erdoganu izbornu pobjedu

Erdogan je osvojio 52,5 posto glasova, a njegov glavni rival iz Republikanske narodne partije (CHP) Muharrem Ince 30,6 posto glasova na osnovu prebrojanih 99,2 posto glasova (EPA)

Premijer i predsjednik Grčke uputili su čestitke turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu povodom pobjede na prijevremenim predsjedničkim i parlamentarnim izborima koji su održani u nedjelju u Turskoj, javlja agencija Anadolija.

Čestitku je ranije uputio i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Premijer Grčke Alexis Tsipras i Erdogan su tokom razgovora posebno naglasila odlučnost u smjeru dodatnog jačanja odnosa između dviju zemalja u narednom periodu.

U saopćenju kabineta predsjednika Grčke Prokopisa Pavlopoulosa navodi se da je Pavlopoulos turskom predsjedniku čestitao na izbornom rezultatu.

Čestitke Erdoganu uputio je i crnogorski predsjednik Milo Đukanović, te predsjednik Njemačke Frank Walter Steinmeier.

Putin: Veliki autoritet

U saopćenju koje je ranije uputio Kremlj, navodi se kako je Putin kazao da rezultati izbora pokazuju Erdoganov veliki politički autoritet i donose široku podršku kursu koji se vodi pod njegovim rukovodstvom za rješavanje socijalnih i ekonomskih pitanja s kojima s suočava Turska, kao i za unapređenje položaja vanjske politike te zemlje, prenosi agencija Anadolija.

Također, ruski predsjednik je ponovio spremnost za nastavak bilateralnog dijaloga i zajedničkog rada na regionalnom i međunarodnom nivou. Putin je izrazio zadovoljstvo razvojem partnerskih odnosa između Rusije i Turske.

“Dvije strane su potvrdile zajednički interes širenje partnerskih veza dvije zemlje. Oni su ocijenili vrhunskim prioritetom strateške zajedničke energetske projekte – izgradnju nuklearne elektrane Akuju i plinovoda ‘Turski tok'”, navodi Kremlj, prenosi Tanjug.

‘Putevi za razvoj Turske’

Osim Putina, Erdoganu na uspjehu na izborima čestitali su brojni svjetski lideri, među kojima je i predsjednik Irana Hassan Rouhani.

Čestitku je uputio i predsjednik Ukrajine Petro Porošenko koji je na društvenoj mreži Twitter napisao kako će povjerenje naroda otvoriti nove puteve za razvoj Turske i  blagostanje turskog naroda.

Sličnu poruku i čestitku uputio je i predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbayev.

”Rezultati izbora su pokazali kako turski narod veoma vrednuje tvoje napore koje ulažeš kao predsjednik svoje države i podržavaju političke i ekonomske reforme”, napisao je Nazarbayev između ostalog.

Čestitku je uputio i predsjednik Kirgistana Sooronbay Jeenbekov, dodaje agencija Anadolija.

“Rezultati izbora su dokaz vjere turskog naroda u reforme koje si realizirao i u ono što si do sada uradio”, istakao je i dodao kako se raduje posjeti Erdogana njegovoj zemlji.

Pobjedu na izborima Erdoganu su čestitali i lider kiparskih Turaka Mustafa Akinci, predsjednik Venecuele Nicolas Maduro i premijer Bugarske Bojko Borisov.

Maas: Moramo prihvatiti rezultat

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas pozvao je na poboljšanje odnosa Evrope s Turskom nedugo poslije Erdoganove izborne pobjede, prenosi Anadolija.

Maas je istakao da je Njemačka brižno pratila izbore u Turskoj.

“Moramo prihvatiti i poštovati svaki rezultat za koji su glasali turski birači”, rekao je ministar vanjskih poslova Njemačke.

Napomenuo je kako sada očekuje od novih turskih vlasti da se bave ključnim stvarima.

“Ako se vlast u Turskoj sada bude kretala u smjeru ukidanja vanrednog stanja u zemlji, to će biti korak prema unaprjeđivanju odnosa između Turske i Njemačke, kao i odnosa između Turske i Europe. To bi bio prvi ali važan signal”, kazao je Maas novinarima.

Turska agencija podsjeća da je zamjenik premijera i glasnogovornik turske vlade Bekir Bozdag najavio je da će nova turska vlada nakon konstituiranja poduzeti potrebne mjere za ukidanje vanrednog stanja koje je na snazi u toj zemlji.

Turska je vanredno stanje uvela 20. jula 2016. godine, pet dana nakon pokušaja vojnog udara za koji turske vlasti sumnjiče organizaciju imama Fethullaha Gulena.

Tokom predizborne kampanje Erdogan je također u više navrata govorio o mogućem skorom ukidanju vanrednog stanja.

Poruka Evropske komisije

U međuvremenu, Evropska komisija je saopćila da se nada da će Turska ostati posvećeni partner EU, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Nadamo se da će Turska pod vodstvom predsjednika Erdogana ostati posvećeni partner Evropske unije po pitanju velikih problema i zajedničkih interesa, kao što su migracije, sigurnost, regionalna stabilnost i borba protiv terorizma”, rekao je glasnogovornik Evropske komisije, prenosi Reuters.

Erdogan je na predsjedničkim izborima osvojio 53 posto glasova, dok je na parlamentarnim izborima njegova Partija pravde i razvoja osvojila 42,5 posto glasova.

Vrhovna izborna komisija Turske u ponedjeljak je saopćila kako je prebrojano 99,91 posto glasova sa predsjedničkih izbora.

Erdogan je osvojio 52,5 posto glasova, a njegov glavni rival iz Republikanske narodne partije (CHP) Muharrem Ince 30,6 posto glasova na osnovu prebrojanih 99,2 posto glasova.

Savez Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP) je prema dosadašnjem broju prebrojanih glasova osvojio 53,6 posto glasova.

Izvor: Agencije