Svjetske vođe u Minhenu o krizi sigurnosti

Svjedočimo rekonstrukciji samih temelja međunarodnog poretka, upozorio je Wolfgang Ischinger, predsjednik Konferencije o sigurnosti (EPA)

O krizi liberalnog međunarodnog poretka, novoj utrci u naoružanju i Europi nakon Brexita svjetski vođe i međunarodni stručnjaci razgovarat će predstojećeg vikenda u Muenchenu, na tradicionalnom godišnjem skupu o globalnoj sigurnosnoj politici.

Konferencija o sigurnosti – MSC okupit će od petka do nedjelje dosad najveći broj sudionika: državnika, čelnika međunarodnih organizacija, predstavnika nevladinih udruga i znanstvenika, prenosi Hina.

U glavni grad Bavarske stiže 35 šefova država i vlada te stotinjak ministara vanjskih poslova i obrane.

“Tko će pokupiti komadiće raspadajućeg svjetskog poretka?”, pitanje je koje će prema organizatorima dominirati tim vodećim svjetskim forumom za raspravu o sigurnosnoj politici.

‘Tržnica ideja’

Od prve konferencije 1963. godine, Muenchen služi kao svojevrsna “tržnica ideja”, na kojoj političari i stručnjaci daju inicijative i razvijaju rješenja za najkritičnija sigurnosna pitanja sadašnjosti i budućnosti.

Pokrenut u vrijeme hladnoga rata, MSC im daje prostor za službene i neslužbene diplomatske ideje, a hotel “Bayerischer Hof”, u kojem se skup održava, osigurava zaštićeno mjesto za neformalne susrete često zakletih neprijatelja, ostvarujući tako svoj moto “izgradnja mira putem dijaloga”.

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije, nova utrka u naoružanju SAD-a i Rusije, povlačenje Washingtona iz niza globalnih sporazuma ukazuju da se multilateralni sustav suočava sa “fundamentalnim problemom”, upozoravaju organizatori.

“Čini se da svjedočimo rekonstrukciji samih temelja međunarodnog poretka. Razbuktava se nova utrka velikih sila SAD-a, Kine i Rusije, praćena određenom prazninom u vodstvu onoga što poznamo kao liberalni međunarodni poredak”, poručio je predsjednik MCS-a Wolfgang Ischinger na internet stranicama MSC-a.  

Merkel poziva na više partnerstva

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će sudionike pozvati na više globalnog multilateralnog partnerstva koje smatra jednako važnim kao i u doba bipolarne podjele svijeta.

“Uvjerenje da više postižemo kada jedni s drugima surađujemo, umjesto da se jedni s drugima svađamo dovedeno je u pitanje”, rekla je Merkel prošle subote.

Dodala je da će boravak u Muenchenu iskoristiti kako bi lobirala za očuvanje i daljnji razvitak multilateralnih struktura.

Uz kancelarku Merkel, u Muenchen, među ostalima, stižu američki potpredsjednik Mike Pence, predsjednik Afganistana Mohammad Ashraf Ghani, Egipta Abdel Fattah al-Sisi i Ukrajine Petro Porošenko te katarski šeik Hamad Al Thani.

Priznanje Zaevu i Tsiprasu

Na skupu će biti ruski i iranski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i Mohammad Javad Zarif te ministri obrane Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Turske.

Dolazak su potvrdili i šefica europske diplomacije Federica Mogherini te glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, kao i visoki dužnosnici UN-ovih agencija, OSCE-a i Međunarodnog kaznenog suda.

Posebnu nagradu MSC-a primit će makedonski i grčki premijeri Zoran Zaev i Alexis Tsipras za rješenje višedesetljetnog spora oko imena bivše jugoslavenske republike, sada Sjeverne Makedonije.

Za sporazum kojim je Grčka ukinula blokadu pristupanja Skoplja NATO-u, dvojici čelnika uručit će se nagrada Ewald von Kleist, nazvana po utemeljitelju MSC-a i jednom od urotnika u neuspjelom puču protiv Hitlera 1944.

Izvor: Agencije