Svjetske sile ratuju u Siriji putem posrednika

Rusija nije jedina država koja je uključena u sirijski sukob. Saudijska Arabija i Sjedinjene Američke Države godinama finansiraju i treniraju borce opozicije. To je dovelo do zabrinutosti da je Sirija postala rat koji velike svjetske sile vode putem posrednika.

Sirijski pobunjenici su oborili Vladin vojni avion u pokrajini Hama. Pet godina od početka ustanka u Siriji, čini se da ni pobunjenici ni predsjednik Assad nemaju prevagu na terenu. Ono što je počelo kao protest protiv ugnjetavanja pretvoreno je u regionalni sukob širokih razmjera.

Borci Hezbollaha u Siriji kažu da se bore kako bi spriječili upade pobunjenika na teritoriji Libana.

Zaljevsko vijeće za saradnju i Arapska liga nedavno su Hezbollah proglasili terorističkom organizacijom, optužujući grupu za ubijanje civila u Siriji.

Lider Hezbollaha kaže da ta odluka neće odvratiti njegovu grupu od slanja boraca u Siriju.

„Ne stidimo se i ne moramo se pravdati zbog borbe u Siriji. Niko nam nije dao naredbu da šaljemo trupe, ni Iran, niti ajatolah Hamnei. Angažman u Siriji je naša odluka i naša volja“ rekao je Hassan Nasrallah, vođa Hezbollaha.

Vojska islama je jedna od najvećih opozicijskih oružanih grupa. Sjedište joj je u neposrednoj blizini Damaska, a podržava ih uglavnom Saudijska Arabija. Riječ je o jednoj od brojnih pobunjeničkih frakcija koje obučavaju i finansiraju bogate zemlje Zaljeva i Turska, protivnici vlasti Bashara Al-Assada.

„Radimo na tome da u Siriji dođe do političke promjene, ukoliko je to moguće. Radimo na tome da se ukloni čovjek koji je odgovoran za smrt 300 hiljada ljudi, 12 miliona izbjeglih i uništenje cijele jedne države“, rekao je Adel al-Jubeir, saudijski ministar vanjskih poslova.

Savezništvo s Iranom i Rusijom

I mnogi regionalni igrači su uključeni u sukob. Iran i Rusija su glavni saveznici Assada. Rastući utjecaj Rusije u Siriji gotovo je doveo do otvorenog sukoba sa Turskom u novembru prošle godine, kada su Turci oborili ruski vojni avion koji je, tvrde, narušio njihov zračni prostor.

SAD je još jedan veliki akter ovoga sukoba. U više navrata su naveli da žele da Assad ode sa vlasti. Čini se da se to sada može postići diplomatskim putem.

Ali, možda se sudbina Assada neće riješiti u skorije vrijeme zbog sve veće razlike u stavovima ključnih aktera sirijskog sukoba.

Izvor: Al Jazeera