Svjetske cijene hrane rastu četvrtu godinu zaredom

Cijene su počele veoma blago opadati u drugoj polovini januara, odražavajući nesigurnosti na tržištima (EPA)

Indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u prosjeku 182,5 bodova tokom januara, što je porast za približno 0,7 posto u odnosu na decembar, a za 11,3 posto veći je u odnosu na januar 2019, navodi se u izvještaju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Biljna ulja, šećer i brašno računaju se kao glavne stavke indeksa kojim se prate mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda, saopćeno je iz FAO-a, prenijela je Fena.

FAO-ov indeks cijena povrća porastao je za sedam posto u januaru, što je najveći porast u posljednje tri godine.

Cijene palminog, sojinog, suncokretovog i ulja od uljane repice također su porasle.

Cijene su počele veoma blago opadati u drugoj polovini januara, odražavajući nesigurnosti na tržištima, potencijalni utjecaj nedavnog izbijanja koronavirusa i trgovačkih tenzija između Indije i Malezije.

Rast cijena žitarica i mliječnih proizvoda

Indeks cijena šećera porastao je za 5,5 posto, potaknut očekivanjima znatno niže proizvodnje šećera u nekoliko glavnih zemalja proizvođača.

Porast je ublažen kontinuiranim slabljenjem brazilske valute i nedavnim padom cijena sirove nafte, što utječe na potražnju šećerne trske za proizvodnju etanola.

Indeks cijena žitarica porastao je za 2,9 posto u odnosu na decembar, vođen višim cijenama pšenice, zatim kukuruza i riže, većim dijelom zbog veće potražnje u nekoliko zemalja.

Indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je za 0,9 posto pod utjecajem velike uvozne potražnje za maslacem, sirom i obranim mlijekom u prahu.

U međuvremenu, indeks cijena mesa preokrenuo je 11-mjesečni rast i smanjen je za četiri posto tokom januara zbog smanjene kupovine iz Kine i na Dalekom istoku, kao i velike izvozne dostupnosti svinjskog i goveđeg mesa.

Izvor: Agencije