Svjetske agencije: Desničari izazvali nerede u gradovima Srbije

Neposredan povod za demonstracije u Beogradu i Novom Sadu bila je najava ponovnog uvođenja policijskog sata (EPA)

Svjetske agencije izvještavaju o protestima u Beogradu i Novom Sadu, a američki AP ističe da su u združenoj akciji snaga javne bezbjednosti, policije, konjice i specijalnih antiterorističkih jednica, korišteni suzavac i oklopna vozila u razbijanju nasilnih, pretežno ekstremno desničarskih demonstranata.

BBC izvještava da su mirne demonstracije počele u srijedu u Beogradu, ali da su protesti eskalirali kada su se nezadovoljnim građanima priključili pripadnici ekstremno desničarskih organizacija i svojim agresivnim napadima na pripadnike snaga reda izazvali reakciju policije i nemire, prenosi Tanjug.

Kao inicijalni razlog za demonstracije, BBC navodi ponovno uvođenje restriktivnih mjera i sumnje da su vlasti prikrivale “tačan broj preminulih tokom prvih sedmica epidemije korona virusa u Srbiji”.

I drugi zapadni mediji izvještavaju o demonstracijama u Beogradu i Novom Sadu, navodeći da ima povrijeđenih i među policajcima i među demonstrantima, kao i da su oko zgrade Skupštine, Predsjedništva i drugih institucija Srbije postavljene policijske barikade i razmještene jake snage reda.

Rizik od korona virusa

AP je izvijestio da je neposredan povod za demonstracije u Beogradu i Novom Sadu bila najava ponovnog uvođenja policijskog sata i drugih, strogih mjera protiv širenja korona virusa.

Iako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u srijedu saopćio da je Krizni štab odlučio da se u Beogradu ne uvodi policijski sat, to nije pokolebalo ogorčene demonstrante da i u srijedu pokušaju nasilan upad u zgradu Skupštine Srbije, gađajući policiju kamenicama i flašama, piše agencija.

Reuters podsjeća da su nasilni protesti počeli u utorak navečer, uprkos upozorenjima da svako javno okupljanje nosi rizik od širenja korona virusa.

Izvor: Agencije