Svjetska banka: Srbija mora biti lider reformi

Verheijen: Naredna vlada Srbije mora poboljšati konkurentnost (Nemanja Jovanovi? / Tanjug)

Poslovni skup, popularno nazvan srpski Davos, počeo je na Kopaoniku. Tema 21. biznis foruma koji će trajati do četvrtka je “Promijenimo Srbiju u Evropi koja se mijenja”.

Prvi dan Foruma posvećen je očuvanju makroekonomske stabilnosti i poboljšanju efikasnosti finansijskog sektora.

Sutra i prekosutra teme će biti eurointegracije, odnosno razvoj poljoprivrede.

Organizatori očekuju 500 učesnika Foruma.

SNS bez predstavnika na Forumu

Na samom početku učesnicima Biznis foruma obratio se premijer Srbije Ivica Dačić.

Upitan kako komentariše to što je njegov nastup na Forumu guvernerka Narodne Banke Srbije Jorgovanka Tabaković nazvala “kabareom” i činjenicu da će na Kopaoniku biti okružen pojedinim biznismenima protiv kojih se vode istrage, Dačić je rekao:

“Šta sad ja ovde treba da dođem i da gledam da li će neko od njih da sedne pored mene? Onda bi mi bilo mnogo lakše da ne dolazim. Ali kuda to sve vodi? To je kabare. Situacija u kojoj se nalazimo je kabare.”

Članovi Vlade Srbije iz Srpske napredne stranke (SNS) odlučili su da bojkotuju Forum, koji se održava uoči vanrednih izbora u Srbiji 16. marta.

Ranije danas organizatori su potvrdili da su zbog obaveza učešće na Forumu otkazali ministrica energetike Zorana Mihajlović i vršilac dužnosti ministra privrede Igor Mirović.

Reporter Al Jazeere Marko Pavlović javio je kako su se učesnici Foruma založili za reforme, ali malo ko je bio u situaciji da kaže o kakvim je reformama riječ.

Dačić je izjavio da sada nije pravo vrijeme za pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i da će prave razgovore sa tom institucijom voditi vlada koja bude formirana nakon izbora.

Na pitanje kako će se voditi razgovori sa predstavnicima MMF-a, rekao je da “zavisi šta mi hoćemo i na koju vrstu aranžmana želimo da idemo”.

“Ako želimo neki aranžman iz predostrožnosti, uslovi mogu da budu malo blaži nego što bi to bilo sa nekim punim aranžmanom. Mislim da je veoma važno da se sagleda realnost kakve reforme su neophodne i koliko ljudi mogu da izdrže te reforme”, naveo je Dačić.

Misija MMF-a boravi u posjeti Srbiji od 26. februara

Deficit raste

Šef kancelarije Svjetske banke u Srbiji Tony Verheijen rekao je da odgađanje reformi više nije opcija za Srbiju, jer ta država nema fiskalnog manevarskog prostora za djelovanje.

“Iz perspektive Svjetske banke, Srbija bi trebala biti regionalni lider u reformama, a ne hvatati posljednji voz”, rekao je on.

Verheijen je rekao kako Svjetska banka želi da naredna vlada stavi na dnevni red paket reformi koje se prije svega odnose na poboljšanje konkurentnosti i da Srbija tako pokaže liderski kapacitet.

Predsjednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je da će deficit budžeta Srbije u 2014. godini dostići sedam, pa čak i osam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što će biti najveća stopa u regiji, dok se rast BDP-a očekuje na nivou od nula do jedan posto.

Petrović je rekao da se moraju hitno preduzeti mjere fiskalne konsolidacije u Srbiji i fiskalno prilagođavanje do 2017. godine, tako što bi morale da se ostvare uštede do dva posto BDP-a godišnje u budžetu, da bi na kraju tog perioda deficit spao na dva do 2,5 posto BDP-a.

Izdaci za penzije i plate u javnom sektoru se moraju izbalansirati, jer se u Srbiji za penzije izdvaja 13 posto BDP-a, umjesto maksimalnih 10 posto, dok se za plate iz budžeta izdvaja 10 posto, umjesto osam posto BDP-a, upozorio je Petrović.

U ovoj godini morale bi da se pokrenu penzione reforme, a to znači povećanje starosne granice za penziju i da se spriječi prijevremeni odlazak u penziju, rekao je Petrović i dodao da se u javnom sektoru mora reformisati sistem zarada, uvođenjem platnih razreda na svim nivoima.

Kada se te reforme provedu, tek onda se može razmatrati eventualno smanjenje plata i penzija do kraja 2014. godine, rekao je Petrović.

Izvor: Al Jazeera i agencije