Oglasi

Svjetska banka odobrila 165 miliona dolara za Rohinje

Pomoć je odobrena za projekte u bangladeškim regijama u kojima broj Rohinja trostruko nadmašuje broj lokalnog stanovništva.
Mnoge izbjeglice Rohinje su rekle da su svjedočile masovnim silovanjima i pokoljimaArhiva

Svjetska banka odobrila je Bangladešu 165 miliona dolara pomoći za Rohinje, izbjeglice iz Mijanmara, prenijela je Beta.

U saopćenju Svjetske banke navodi se da je pomoć isključivo dodijeljena s namjenom da se pomogne muslimanskim izbjeglicama koje su bile žrtve brutalnog progona u Mijanmaru.

Pomoć je odobrena za projekte izgradnje vodovodne mreže, puteva, mostova, kanalizacijskog sistema i rasvjete u bangladeškim regijama u kojima broj Rohinja trostruko nadmašuje broj lokalnog stanovništva.

'Najugroženiji na svijetu'

Ujedinjeni narodi opisali su muslimanske izbjeglice Rohinja iz Mijanmara kao najugroženije na svijetu jer se suočavaju sa sve većim progonima, a u žižu svjetske javnosti dospjeli su nakon augusta prošle godine.

Pod plaštom borbe protiv napada ekstremista na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti tih dana krenuli su u brutalne napade na Rohinje, kad je ubijeno više od 24.000 pripadnika tog naroda.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, navodi Anadolija i dodaje da je vojska spalila stotine muslimanskih sela u Mijanmaru.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.