Svjetionici na španskoj obali postaju hoteli

S javnim dugom od 95 posto bruto društvenog proizvoda Španija pokušava na svaki mogući način privući nove investicije. Posljednja u nizu ideja je da se stari svjetionici pretvore u takozvane butik hotele.

Većina od 187 svjetionika u Španiji je napuštena. Međutim, jedan svjetionik u Galiciji, na sjeveru zemlje, dobio je novo ruho.

“Svjetionik je pretvoren u hotel. Ta šarmantna znamenitost je najzapadnija tačka Španije. Na horizontu se vidi samo Atlantski okean. Hotel je privlačan i ljudima koje interesuje pomorska historija i zaista stvara osjećaj da boravite na rubu svijeta”, kaže Desiderio Nemina, hotelijer koji radi na ovom svjetioniku.

Desiderio ovaj objekat iznajmljuje od lokalne vlade. Nada se da će napraviti lanac butik hotela na obalama Španije te istovremeno pomoći državi da se izbori sa dugom, koji trenutno iznosi 95 posto BDP-a. Takav projekat podržava i Carlos Ferras, profesor ruralnog razvoja Univerziteta Santiago de Compostela.

“Španija je već svjetski lider u turizmu. Njeni svjetionici bi mogli dodatno učvrstiti tu poziciju, razviti novi proizvod koji bi privlačio nove turiste i stvoriti novu turističku granu u Španiji”, rekao je on.

Neophodna pomoć Vlade

Obnavljanje i održavanje svjetionika je skupo i Vlada želi troškove njihovog pretvaranja u hotele prebaciti na investitore. Međutim, Desiderio se ne slaže.

“Bilo u potpunosti ili kroz kreditiranja, Vlada mora preuzeti te troškove. S obzirom na ograničen broj soba, nijedna kompanija, ukoliko bi sama renovirala svjetionike, ne bi mogla napraviti profit”, smatra on.

Vlada je do sada primila 30 zahtjeva za zakup, uglavnom od kompanija koje vode slična poslovanja širom Evrope.

“Moramo priznati da bi ovakvi projekti imali ekonomsku i socijalnu korist za okolna područja. Moramo u uzeti u obzir i ljude te cijeniti popratne efekte ovakvih investicija”, kaže profesor Ferras.

Španija je već preobratila stare manastire i dvorce u Paradores – lanac od 94 luksuzna hotela. Uz njih, svjetionici predstavljaju novu zraku nade na horizontu španske ekonomije.

Izvor: Al Jazeera