Svjedok u Muellerovoj istrazi ‘pomagao agendi UAE-a u Kongresu SAD-a’

Nader je biznismen koji ima bliske veze s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Al Jazeera)

Glavni prikupljač sredstava za predsjednika Donalda Trumpa primio je milione dolara od političkog savjetnika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) prošlog aprila, samo nekoliko sedmica prije nego što je počeo dodjeljivati niz velikih političkih donacija američkim zakonodavcima koji su razmatrali zakonske mjere protiv Katara, glavnog suparnika UAE-a u Zaljevu, otkrila je istraga Associated Pressa (AP).

George Nader, savjetnik UAE-a, koji je sada svjedok u istrazi američkog specijalnog vijeća u vezi sa stranim miješanjem u američku politiku, elektronskim putem prebacio je 2,5 miliona dolara Trumpovom prikupljaču sredstava Elliottu Broidyju posredstvom kompanije u Kanadi, kazale su dvije osobe uz uvjet anonimnosti.

Oni su rekli da je Nader dao novac Broidyju kako bi finansirao napore za uvjeravanje SAD-a da zauzme čvrst stav protiv Katara, dugogodišnjeg američkog saveznika, ali sada suparnika UAE-a.

Konferencija o Kataru

Mjesec nakon što je primio novac Broidy je sponzorirao konferenciju o navodnim katarskim vezama s islamskim “ekstremizmom”. Tokom tog događaja republikanski kongresmen Ed Royce iz Kalifornije, predsjedavajući Komiteta za vanjska pitanja Zastupničkog doma, najavio je uvođenje zakona koji će označiti Katar kao državu koja “podržava terorizam”.

U julu 2017, dva mjeseca nakon što je Royce uveo prijedlog zakona, Broidy je kalifornijskom kongresmenu dao 5.400 dolara u poklonima za kampanju, što je maksimalna vrijednost dopuštena zakonom. Donacije su dio nešto manje od 600.000 dolara koje je Broidy dao članovima Kongresa iz reda Republikanske strane te republikanskim političkim komitetima otkad je počeo zagovarati usvajanje zakona usmjerenih protiv Katara, pokazuje AP-ova analiza objavljenih podataka o finansiranju kampanje.

Broidy je u saopćenju AP-u kazao da je godinama javno govorio o onome što je nazvao “militantnim” grupama, uključujući Hamas.

Zajednički stavovi

“I prikupljao sam novac i davao sam vlastiti novac za napore trusta mozgova kako bi se činjenice iznijele na svjetlo dana, s obzirom na to da Katar dijeli milione dolara oko Washingtona kako bi zamaskirao svoju sliku kao države koja sponzorira terorizam”, kazao je on.

“Također sam razgovarao sa članovima Kongresa koji dijele moje stavove, poput Roycea, kako bi osigurali da katarski novac za lobiranje ne bi oslijepio zakonodavce za činjenice u vezi s historijom te zemlje vezano za podršku terorističkim grupama.”

I dok je Washington preplavljen političkim donacijama svakakvih interesnih grupa i pojedinaca, postoje striktna ograničenja za strane donacije za političke aktivnosti. Agenti stranih vlada također su se obavezni registrirati prije lobiranja, tako da postoje javni podaci o stranom utjecaju.

Cory Fritz, Royceov glasnogovornik, rekao je da je njegov šef dugo kritizirao “destabilizirajuću ulogu ekstremističkih elemenata u Kataru”. On je istakao izjave iz 2014, koje podržavaju takve tvrdnje. “Svaki pokušaj da se utječe na ove dugotrajne stavove bio bi neuspješan”, rekao je on.

Sastanak s Trumpom

U oktobru je Broidy također pokrenuo pitanje Katara tokom sastanka s Trumpom i starijim savjetnicima u Bijeloj kući.

Detalji Broidyjevog zagovaranja u vezi s američkim zakonodavstvom nisu prethodno objavljivani. AP nije otkrio dokaze da je Broidy koristio Naderova sredstva za donacije kampanji ili prekršio ikakve zakone. U vrijeme zagovaračkog djelovanja njegova kompanija Circinus nije imala poslovne veze s UAE-om, ali je u januaru dobila ugovore vrijedne više od 200 miliona dolara.

Krajem 2017. Royceov komitet odobrio je zakon o sankcijama. On je i dalje živ u Zastupničkom domu, gdje čeka da ga razmotri Odbor za finansijske usluge.

Pozadinska priča o naporu za usvajanje zakona izlazi na svjetlo dana tokom aktuelnih zabrinutosti zbog napora stranih vlada ili njihovih posrednika da utječu na američku politiku.

Bliski istok

I dok su izvještaji o mogućim ruskim vezama s Trumpovom kampanjom i njegovom predsjedničkom administracijom u naslovnicama od 2016, sada se postavljaju i pitanja o naporima tokom Trumpove ere da se utječe na američku politiku na Bliskom istoku.

SAD dugo ima prijateljske odnose sa Saudijskom Arabijom i UAE-om, kao i Katarom, u kojem se nalazi ogromna američka zračna baza kojom se SAD koristio u svojoj borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL). Ali, kako su se produbljivali politički raskoli u Zaljevu, Saudijci i Emiraćani pokušali su potkopati američke veze s Katarom.

Katar i UAE također su razmijenili optužbe o politički motiviranim hakiranjima.

Veliki broj Broidyjevih e-mailova i dokumenata procurio je informativnim organizacijama, privukavši pažnju na njegov odnos s Naderom. Broidy tvrdi da su hakiranje izvršili katarski agenti i da je upad prijavio Federalnom istražnom birou (FBI).

‘Taktika diverzije’

“Nije iznenađenje da me Katar vidi kao prepreku i da bi me napao na način na koji to radi”, rekao je on u saopćenju.

Glasnogovornik Ambasade Katara Jassim Mansour Jabr Al Thani negirao je optužbe, nazvavši ih “taktikom diverzije”. Predstavnici UAE-a nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Vremenski tok priljeva novca koji je elektronski poslao Nader, savjetnik prestolonasljednika Abu Dhabija, princa šeika Mohammeda bin Zayeda al-Nahyana, de facto čelnika UAE-a, može osigurati materijal za pravni tim američkog specijalnog savjetnika Roberta Muellera dok istražuje aktivnosti Trumpa i njegovih suradnika tokom kampanje 2016. i izvan nje.

Međutim, nije jasno je li Mueller proširio istragu u tom pravcu.

Muellerovi istražitelji ispituju dva sastanka, blizu Trumpove inauguracije, na kojem su prisustvovali Nader i Bin Zayed.

Dvojac je prisustvovao sastanku u Trumpovom tornju u New Yorku u decembru 2016, na kojem su bili predsjednikov zet Jared Kushner i Steve Bannon, koji je u to vrijeme bio glavni Trumpov strateg.

Saradnja s Muellerom

Mjesec kasnije Nader i Bin Zayed bili su na Sejšelima na sastanku s Erikom Princeom, osnivačem zaštitarske kompanije Blackwater, i Kremlju bliskim Kirilom Dmitrijevim, čelnikom velikog ruskog državnog fonda.

Nader, američki biznismen libanskog porijekla, prihvatio je da surađuje s Muellerovim timom nakon što su ga istražitelji zaustavili na Međunarodnom aerodromu Dulles, kazala je osoba upoznata sa slučajem.

Ta osoba i drugi koji su razgovarali s AP-om uz uvjet anonimnosti kazali su da ne mogu biti imenovani zbog osjetljivosti u vezi s Muellerovom istragom.

Naderov advokat odbio je dati komentar na taj članak.

Broidy i Nader prvi su se put susreli tokom Trumpove predsjedničke inauguracije 20. januara 2017, kazala je osoba upoznata s detaljima.

Problematična prošlost

Obojica imaju problematičnu prošlost. Nader je osuđen na sudu u Češkoj 2003. zbog višestrukih optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnica.

Broidy, biznismen i istaknuti republikanski prikupljač sredstava, gurnut je ustranu na nekoliko godina nakon što je priznao krivicu za podmićivanje u slučaju vezanom za investicijske sheme u vezi s penzijskim fondom javnih uposlenika države New York.

Broidy se kasnije ponovo probio kao igrač u politici Republikanske stranke. Tokom republikanskih unutarstranačkih izbora 2016, prikupio je novac za američke senatore Lindseyja Grahama, Marca Rubija i Teda Cruza.

Nakon što se Cruz povukao iz utrke, Broidy je pristao pomoći Trumpu tokom izbora 2016. i poslije, te je bio jedan od organizatora prikupljanja sredstava širom zemlje.

Sastanak između Broidyja i Nadera u zoru Trumpovog predsjedničkog mandata uskoro je doveo do saradnje tog dvojca na naporima da se promijeni američka politika na Bliskom istoku.

Novac za usluge

Drugog aprila 2017. Nader je tražio od Broidyja da ispostavi račun u iznosu 2,5 miliona dolara na ime njegove kompanije sa sjedištem u Dubaiju, kazala je osoba upoznata s transakcijom, koja je govorila uz uvjet anonimnosti.

Istog dana Broidy je priložio račun na taj iznos iz Xiemen Investments Limiteda, kanadske kompanije kojom upravlja prijatelj. Novac je s kanadskog računa proslijeđen na njegov lični račun u Los Angelesu, rekla je ta osoba.

Naznačeno je da je novac za usluge konsaltinga, marketinga i savjetovanja, ali je ustvari bio namijenjen za finansiranje Broidyjevog zagovaranja u Washingtonu u vezi s Katarom, rekle su dvije osobe upoznate s transakcijom.

Finansijsku transakciju i sastanke s Bijelom kućom prvo je objavio The New York Times.

Royce, kongresmen u 13. mandatu, pojavio se 23. maja 2017. na konferenciji o katarskim vezama s Muslimanskom braćom i objavio da će predstaviti prijedlog Zakona o sankcijama, kojim će se Katar označiti kao država koja sponzorira “terorizam”.

Organizacija skupa

Fondacija za odbranu demokratije (FDD), trust mozgova koji je organizirao konferenciju, saopćila je da joj je Broidy pristupio u vezi s organizacijom skupa.

Broidy je finansirao tu konferenciju i doprinio finansiranju druge konferencije održane u oktobru na sličnu temu, koju je organizirao drugi trust mozgova, Institut “Hudson”.

Obje organizacije kazale su da je Broidy tvrdio da nije umješan novac nijedne strane vlade. FDD je kazao da ne prihvata novac stranih vlada, a “Hudson” prihvata novac samo od demokratskih država koje su saveznici SAD-a.

“Prema našoj politici o prikupljanju sredstava, upitali smo jesu li njegova sredstva povezana s nekom stranom vladom ili ima li poslovne ugovore u Zaljevu. On nas je uvjerio da nema”, navedeno je u saopćenju FDD-a.

Broidy je donirao milione vlastitog novca za napore usmjerene protiv Katara, uz 2,5 miliona koje je dobio od Nadera, rekla je osoba bliska njemu, uz uvjet anonimnosti, jer nije ovlašten razgovarati o Broidyjevim privatnim finansijama.

Broidyjevi potezi iza scene razvili su se kako je raslo neprijateljstvo između UAE-a i Katara.

Vrhunac tenzija

Tenzije su došle do vrhunca kad su UAE i Saudijska Arabija uvele embargo Kataru uz putna i trgovačka ograničenja nepune dvije sedmice nakon što je Royce predstavio prijedlog Zakona o sankcijama u Zastupničkom domu SAD-a.

Nekoliko sedmica kasnije sam Trump umiješao se u gungulu, optuživši Katar na Twitteru 6. juna da finansira “ekstremizam”.

Royce i član osoblja sastali su se s Broidyjem u Capitol Hill Clubu u Washingtonu kako bi razgovarali o prijedlogu sastanka, kazao je neko ko je bio na tom sastanku.

Saradnik, kome je Broidy platio za dio posla, imao je također redovne kontakte s osobljem Kongresa.

Broidyjevi napori da prikupi saveznike u Kongresu išli su dalje od Roycea.

Broidy je lično dao stotine hiljada dolara republikancima tokom protekle decenije ili duže.

No, nije donirao ništa tokom izbornih ciklusa 2012. i 2014, a tokom izbornog ciklusa 2016. dao je samo 13.500 dolara.

Novi razvoj

Stvari su se promijenile nakon Trumpovog izbora, kad je Broidy pojačao zagovaranje u vezi s politikom za Bliski istok. Od početka prošle godine dao je gotovo 600.000 dolara republikanskim kandidatima i njihovim naporima kad je pokrenuo svoje zagovaračke napore, što je više nego sav novac dat u prethodnih 14 godina.

Finansijski izvještaji o kampanjama u posljednje dvije decenije pokazuju da Broidy nije dao nikakav novac Royceu, dok ovom zakonodavcu nije dao dvije donacije od po 2.700 dolara 31. jula 2017.

Nakon toga je prijedlog Zakona o sankcijama dobio vjetar u leđa.

Originalna radna verzija prijedloga koju je razmatrao Komitet za vanjske poslove sadržavala je tekst u kojem je Katar izdvojen kao država koja podržava Hamas.

“Hamas je primio značajnu finansijsku i vojnu podršku od Katara”, navodi se u radnoj verziji prijedloga.

Uskoro je Katar snažno lobirao da se takvi stavovi izbace. Nikki Haley, američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima, u saopćenju Komitetu kazala je da Katar ne finansira Hamas.

Sporni stavovi

Prema dvije osobe upoznate s raspravama Komiteta, i republikanski i demokratski članovi osoblja postigli su konsenzus da bi, s obzirom na napetosti u Zaljevu, takav tekst izgledao kao da zakonodavci zauzimaju strane. Odlučili su to ukloniti iz prijedloga Zakona.

Katarski zvaničnici i lobisti mislili su da je time riješena stvar, kazao je jedan lobist i jedan član osoblja Komiteta.

No, prije nego što je prijedlog Zakona stavljen za raspravu uoči glasanja Komiteta, Royce je naredio da se ne samo vrati dio o Kataru nego i da se pojača, kazali su oni. Komitet je odobrio prijedlog Zakona u novembru, a u njemu je bio netaknut jači stav u vezi s Katarom.

Royceov pomoćnik, koji je govorio uz uvjet anonimnosti jer nije ovlašten davati izjave, negirao je da je Royce ikad razmatrao da se ukloni dio o Kataru.

U januaru je Royce objavio da neće pokušati ponovo biti izabran, kazavši da se želi fokusirati na svoj komitet u posljednjoj godini kad njime predsjedava umjesto da se fokusira na političku kampanju.

Istog mjeseca Broidyijeva kompanija potpisala je pozamašan ugovor s Vladom UAE-a o prikupljanju podataka, kazala je osoba upoznata s detaljima.

Izvor: Agencije