Oglasi

Svjedok: El Chapo podmitio bivšeg meksičkog predsjednika

Enrique Pena Nieto bio je predsjednik od decembra 2012. do novembra 2018.
Pena Nieto je bio i guverner savezne države koja uključuje Mexico CityEPA

Svjedok na suđenju Joaqinu "El Chapu" Guzmanu u SAD-u izjavio je da je američkim vlastima ranije rekao da je optuženi meksički narkobos platio stotinu miliona američkih dolara mita bivšem meksičkom predsjedniku Enriqueu Peni Nieti.

Alex Cifuentes, dugogodišnji Guzmanov bliski saradnik, to je rekao tokom unakrsnog ispitivanja jednog od Guzmanovih advokata na saveznom sudu u Brooklynu.

Upitan je li američkim vlastima 2016. godine rekao da je Guzman podmitio bivšeg predsjednika, odgovorio je "to je tačno".

Podmićivanje na najvišim nivoima

Pena Nieto bio je predsjednik od decembra 2012. do novembra 2018. godine.

Prije toga je bio guverner savezne države koja uključuje Mexico City.

Guzmanu (61) se sudi od novembra prošle godine.

Godine 2017. izručen je SAD-u koji ga tereti da je kao čelnik kartela Sinaloa krijumčario kokain, heroin i druge droge u zemlju.

I drugi svjedoci na suđenju govorili su o podmićivanju na najvišim nivoima meksičke vlasti.

Jesus Zambada, još jedan član kartela, posvjedočio je u novembru da je 2005. dao više miliona dolara mita saradniku aktualnog predsjednika Andresa Manuela Lopeza.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.