Svjedoci: Husi se počeli povlačiti iz jemenskih luka

Husi će, kako je objavila misija UN-a, povući svoje borce iz luka Hodeidah, Saleef i Ras Isa (AP)

Pripadnici pobunjeničkog pokreta Husi počeli su se u subotu povlačiti iz luka Saleef i Ras Isa u provinciji Hodeidah, prema mirovnom planu u Jemenu koji sponzoriraju Ujedinjene nacije, čija je realizacija mjesecima u zastoju, tvrdi svjedok Reutersa.

Ekipe UN-a nadgledaju povlačenje Husa iz luka, dodao je izvor britanske novinske agencije.

UN je u petak objavio da su Husi pristali povući svoje snage iz tri ključne luke, kako bi otvorili put za početak pregovora o završetku četverogodišnjeg rata.

Husi će, kako je objavila misija UN-a, povući svoje borce iz luka Hodeidah, Saleef i Ras Isa, prema dogovoru iz Švedske u decembru prošle godine.

James Bays, Al Jazeerin reporter iz sjedišta UN-a u New Yorku, upozorio je da je „rano reći“ da li najava od petka zaista predstavlja prekretnicu za Jemen.

“Prema dogovoru iz Stockholma u decembru, koji je postignut prije gotovo šest mjeseci, Husi bi se trebali povući, ali to još nisu učinili. Ako to ne urade sada, cijeli mirovni proces doživjet će kolaps”, naveo je Bays.

Prema dogovoru, provladine snage bi zauzvrat trebale napustiti položaje oko Hodeidaha, a onda bi nastupila druga faza, u kojoj bi se dvije strane dodatno povukle sa svojih pozicija.

Nema povlačenja provladinih snaga?

No, u izjavi UN-a ne spominje se nikakav recipročan potez provladinih snaga, koje podržava vojna koalicija sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Nedugo nakon najave, Moammar al-Eryani, ministar za informisanje Jemena, rekao je da je informacija o povlačenju provladinih snaga „netačna“.

Koalicija tvrdi da Husi koriste luku Hodeidah kako bi krijumčarili oružje iz Irana u Jemen, što pobunjenici negiraju.

Humanitarne organizacije dugo apeluju na oslobađanje luke, koja predstavlja ulaznu tačku za veliki dio jemenskog uvoza i prijeko potrebnu humanitarnu pomoć za tu zemlju.

Rat u Jemenu, najsiromašnijoj zemlji arapskog svijeta, počeo je 2014. godine, kada su Husi zauzeli glavni grad Sanau i zbacili međunarodno priznatu vladu Abd-Rabbua Mansoura Hadija.

Uznemireni zbog uspona Husa, za koje vjeruju da imaju podršku Irana, saudijske i emiratske snnage su 2015. počele su vojnu intervenciju u visu masivnih zračnih udara, u nastojanju da Hadija vrate na vlast.

Izvor: Al Jazeera i agencije