Svinjski otpad pronađen u blizini Memorijalnog centra Potočari

Pripadnici osiguranja zaduženih za čuvanje kompleksa kazali su da su vreću zatekli kada se snijeg počeo topiti (Op?inski odbor Stranke demokratske akcije Srebrenica)

U blizini Memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice u nedjelju je pronađena vreća sa svinjskim otpadom, javlja Anadolija.

Kako su za sarajevski portal Klix kazali u osiguranju ovog kompleksa, riječ je o vreći u kojoj su bila krzna divljih svinja, a koja je ostavljena tokom prethodne noći.

Pripadnici osiguranja zaduženih za čuvanje ovog kompleksa kazali su da su vreću zatekli u nedjelju ujutro, kada se snijeg počeo topiti.

Za razliku od informacije iz saopćenja Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Srebrenica, u kojem se navodi navodi da je vreća ostavljena pred kapijom Memorijalnog centra, iz osiguranja su naveli da je pronađena pred kapijom bivše Fabrike akumulatora.

Ovaj objekat se nalazi udaljena oko 300 metara od Memorijalnog centra Potočari prema Srebrenici.

Predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Nisvet Mujanović pozvao je nadležne da reagiraju nakon incidenta.

‘Očekujemo osudu i istragu’

U saopćenju Memorijalnog centra istaknuto je da su s nelagodom i osudom prihvatili vijest o ovom u nedjelu.

“Imajući u vidu da se ovih dana obilježavaju najveći pravoslavni praznici i da je praksa klanja svinja povodom praznovanja, ne očekujemo bilo kakav vid provokacija ili loših namjera komšija Srba, a što se već dešava. Poučeni iskustvom, pozivamo nadležne institucije da preventivno djeluju i ne dozvole da se na bilo koji način skrnavi prostor Memorijalnog centra. Očekujemo osudu i istragu o ovom događaju te adekvatnu sankciju počiniocu, ma ko to bio”, istaknuto je u saopćenju Memorijalnog centra.

Ogorčenost ovim činom ne kriju u Memorijalnom centru, iako žele vjerovati da je počinilac to uradio ne razmišljajući o eventualnim posljedicama.

“Prostor koji je omeđen nišanima, za koje su majke dale članove svojih najmilijih, za nas je sveto mjesto i nećemo tolerirati bilo kakvo narušavanje i ugrožavanje ovog prostora. Lokalnu upravu pozivamo da komunalna inspekcija i druge nadležne službe reagiraju na ovaj čin, kao i za bilo kakve slične radnje i time pokažu da žele dijeliti bol s porodicama, bar u danima njihovih najsvetijih praznika. Ukoliko izostane reakcija, smatramo da je ovaj čin i njihova kolektivna svijest”, zaključili su iz Memorijalnog centra.

Izvor: Agencije